ROZGRZEWAJĄCA CZEKOLADA ZE ŚMIETANKOWYMI SERCAMI
decomorreno
0
0 / 0
6
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
300 śmietanka kremowa 30%
320 mleko uht 3,2%
20 g kakao decomorreno
90 g czekolada gorzka
1 szcz. sól
1 szcz. chili
Przygotowanie
Dobrze schłodzoną śmietankę ubij na sztywno.
Przełóż do pojemnika wyłożonego papierem do pieczenia, lub folią spożywczą.
W małym naczyniu wymieszaj 1 łyżeczkę kakao z 2-3 łyżkami mleka, wykładaj na ubitą śmietankę i za pomocą wykałaczki lekko rozmieszaj w finezyjne kształty.
Włóż formę do zamrażarki, aż całkowicie stężeję.
W tym czasie w rondelku wymieszaj, połamaną w kostki czekoladę, mleko, kakao, cukier oraz przyprawy do smaku.
Gotuj na małym ogniu przez kilka minut. Przygotuj dwie szklanki, za pomocą foremek wykrawaj serduszka lub inne kształty z zamrożonej śmietanki.
Wlej gorącą czekoladę do szklanek i udekoruj śmietankowymi sercami. Podawaj od raz po przygotowaniu!