Róże karnawałowe

m7
Róże karnawałowe

0

0 / 0

W sam raz w karnawale

10

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szcz. sól

1 łyżeczka proszek do pieczenia

1 szkl. tłuszcz

5 szt. żółtko jaja kurzego

4 łyżka śmietana

1 łyżka spirytus

30 dek. mąka pszenna tortowa

15 dek. cukier puder

10 dek. marmolada różana

0.50 szt. cukier waniliowy

Przygotowanie


1

Z mąki, żółtek, soli, kwaśnej śmietany i proszku do pieczenia należy zagnieść jednolite ciasto. Nabić w nie powietrze uderzając wałkiem kuchennym.

2

Ciasto rozwałkować, wycinać z niego szklanką, literatką i kieliszkiem kółka. Nakładać jedno na drugie, od największego do najmniejszego, docisnąć do siebie na środku.

3

Smażyć na rozgrzanym, głębokim smalcu. Po osączeniu z tłuszczu posypać cukrem pudrem, a w zagłębienie od dociśnięcia wkładać po odrobinie marmolady.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły