Róże karnawałowe
m7
0
0 / 0
W sam raz w karnawale
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szcz. sól
1 łyżeczka proszek do pieczenia
1 szkl. tłuszcz
5 szt. żółtko jaja kurzego
4 łyżka śmietana
1 łyżka spirytus
30 dek. mąka pszenna tortowa
15 dek. cukier puder
10 dek. marmolada różana
0.50 szt. cukier waniliowy
Przygotowanie
1
Z mąki, żółtek, soli, kwaśnej śmietany i proszku do pieczenia należy zagnieść jednolite ciasto. Nabić w nie powietrze uderzając wałkiem kuchennym.
2
Ciasto rozwałkować, wycinać z niego szklanką, literatką i kieliszkiem kółka. Nakładać jedno na drugie, od największego do najmniejszego, docisnąć do siebie na środku.
3
Smażyć na rozgrzanym, głębokim smalcu. Po osączeniu z tłuszczu posypać cukrem pudrem, a w zagłębienie od dociśnięcia wkładać po odrobinie marmolady.