Rosolis nagietkowy

m7

Poznaj przepis na tradycyjny rosolis nagietkowy – aromatyczny, domowy likier z kwiatów nagietka, wzbogacony o gin, spirytus i naturalny sok z cytryny. To wyjątkowy, kwiatowo-ziołowy trunek przygotowywany metodą maceracji świeżych kwiatów w syropie cukrowym, dzięki czemu zachowuje delikatny smak i właściwości nagietka. Idealny jako naturalny aperitif, dodatek do herbaty lub elegancki prezent.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
210
kcal
Białka
b/d
0Węglowodany
22
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Poznaj przepis na tradycyjny rosolis nagietkowy – aromatyczny, domowy likier z kwiatów nagietka, wzbogacony o gin, spirytus i naturalny sok z cytryny. To wyjątkowy, kwiatowo-ziołowy trunek przygotowywany metodą maceracji świeżych kwiatów w syropie cukrowym, dzięki czemu zachowuje delikatny smak i właściwości nagietka. Idealny jako naturalny aperitif, dodatek do herbaty lub elegancki prezent.
6
Składniki
45 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
150 ml spirytus
75 ml gin
2 łyżecz. sok z cytryny
1 szkl. cukier
1 szkl. woda
25 szt. nagietki
Przygotowanie
Zbierz świeże nagietki – najlepiej w suchy, słoneczny dzień.
Oddziel same płatki lub użyj całych koszyczków bez łodyg.
W rondelku zagotuj wodę z cukrem, aż cukier się całkowicie rozpuści.
Zdejmij syrop z ognia i odstaw na 10 minut, aby lekko przestygł.
Do jeszcze ciepłego syropu wrzuć przygotowane kwiaty nagietka.
Przelej całość do dużego, czystego słoika.
Odstaw słoik na 7 dni w chłodne, zacienione miejsce (nie do lodówki).
Po tygodniu dolej do słoika spirytus i dobrze wymieszaj.
Pozostaw w tych samych warunkach na kolejne 2 tygodnie.
Następnie dodaj gin – 75 ml lub więcej, w zależności od upodobań – i ponownie zamieszaj.
Odstaw słoik na ostatnie 2 tygodnie, by smaki się połączyły.
Po tym czasie przecedź całość przez gęste sito lub czystą gazę, odciskając dokładnie.
Dodaj sok z cytryny do smaku.
Przelej rosolis do butelki i odstaw na kilka dni, aby się ustabilizował.
Gotowe – rosolis można podawać, najlepiej schłodzony lub jako dodatek do deserów i herbat.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
210
kcal
Białka
b/d
0Węglowodany
22
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.