Rosolis nagietkowy

m7
Rosolis nagietkowy

0

0 / 0

Pyszny kwiatowy likier. Nalewka z nagietka.

6

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

150 spirytus

75 gin

2 łyżecz. sok z cytryny

1 szkl. cukier

1 szkl. woda

25 szt. nagietki

Przygotowanie


1

Kwiaty nagietka zbierane w ekologicznym miejscu( lepiej ich nie płukać) pozbawić części zielonych. Z wody i cukru ugotować syrop. Odstawić na 10 minut. Do jeszcze ciepłego wrzucić płatki i koszyczki nagietka. Trzymać w słoiku lub butelce. Odstawić na tydzień w chłodne ciemne miejsce( ale nie zimne). Po tygodniu dolać spirytus i trzymać razem co najmniej dwa tygodnie. Następnie dolać gin( jeśli ktoś lubi może więcej do smaku). Odstawić na kolejne dwa tygodnie. Przecedzić przez płótno, zlać do butelki. Doprawić sokiem z cytryny i już po paru dniach można podawać.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

210

kcal

Białka

b/d

0

Węglowodany

22

gram

Tłuszcze

b/d

0

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły