Rosolis nagietkowy

m7
Rosolis nagietkowy

Średnia 0 / 0

Oceń!

Poznaj przepis na tradycyjny rosolis nagietkowy – aromatyczny, domowy likier z kwiatów nagietka, wzbogacony o gin, spirytus i naturalny sok z cytryny. To wyjątkowy, kwiatowo-ziołowy trunek przygotowywany metodą maceracji świeżych kwiatów w syropie cukrowym, dzięki czemu zachowuje delikatny smak i właściwości nagietka. Idealny jako naturalny aperitif, dodatek do herbaty lub elegancki prezent.

6

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

150 ml spirytus

75 ml gin

2 łyżecz. sok z cytryny

1 szkl. cukier

1 szkl. woda

25 szt. nagietki

Przygotowanie


Zbierz świeże nagietki – najlepiej w suchy, słoneczny dzień.

Oddziel same płatki lub użyj całych koszyczków bez łodyg.

W rondelku zagotuj wodę z cukrem, aż cukier się całkowicie rozpuści.

Zdejmij syrop z ognia i odstaw na 10 minut, aby lekko przestygł.

Do jeszcze ciepłego syropu wrzuć przygotowane kwiaty nagietka.

Przelej całość do dużego, czystego słoika.

Odstaw słoik na 7 dni w chłodne, zacienione miejsce (nie do lodówki).

Po tygodniu dolej do słoika spirytus i dobrze wymieszaj.

Pozostaw w tych samych warunkach na kolejne 2 tygodnie.

Następnie dodaj gin – 75 ml lub więcej, w zależności od upodobań – i ponownie zamieszaj.

Odstaw słoik na ostatnie 2 tygodnie, by smaki się połączyły.

Po tym czasie przecedź całość przez gęste sito lub czystą gazę, odciskając dokładnie.

Dodaj sok z cytryny do smaku.

Przelej rosolis do butelki i odstaw na kilka dni, aby się ustabilizował.

Gotowe – rosolis można podawać, najlepiej schłodzony lub jako dodatek do deserów i herbat.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

210

kcal

Białka

b/d

0

Węglowodany

22

gram

Tłuszcze

b/d

0

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły