Rosolis nagietkowy
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Rosolis nagietkowy](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974392690.jpeg&w=3840&q=75)
Pyszny kwiatowy likier. Nalewka z nagietka.
0
0 / 0
Pyszny kwiatowy likier. Nalewka z nagietka.
6
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
150 spirytus
75 gin
2 łyżecz. sok z cytryny
1 szkl. cukier
1 szkl. woda
25 szt. nagietki
Przygotowanie
Kwiaty nagietka zbierane w ekologicznym miejscu( lepiej ich nie płukać) pozbawić części zielonych. Z wody i cukru ugotować syrop. Odstawić na 10 minut. Do jeszcze ciepłego wrzucić płatki i koszyczki nagietka. Trzymać w słoiku lub butelce. Odstawić na tydzień w chłodne ciemne miejsce( ale nie zimne). Po tygodniu dolać spirytus i trzymać razem co najmniej dwa tygodnie. Następnie dolać gin( jeśli ktoś lubi może więcej do smaku). Odstawić na kolejne dwa tygodnie. Przecedzić przez płótno, zlać do butelki. Doprawić sokiem z cytryny i już po paru dniach można podawać.