0

Składniki

200 Mililitrów
spirytus
1 Szklanka
cukier
1 Szklanka
woda
1 Szklanka
mięta
1 Sztuka
Limonka
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Jedną szklankę umytych i drobno posiekanych liści świeżej mięty zalać gorącym syropem z cukru i wody. Zakręcić w słoiku i trzymać około 10 dni w ciemnym, chłodnym miejscu. Sprawdzać co jakiś czas, żeby nie zaczęło fermentować. Następnie dolać spirytus i dorzucić wyszorowana , pokrojona w ósemki limonkę. Trzymać razem około 3 tygodni. Zlać przez płótno do butelek. Jeśli ktoś ma ochotę można dodać więcej soku z limonki albo jeśli mięta była słaba( najbardziej aromatyczna jest w okresie kwitnienia) dolać 1/4 szklanki mocnej herbatki miętowej. Odstawić na przynajmniej na tydzień i gotowe.

Opis

Pyszny likier

Podobne przepisy

Cytrynowo-limonkowe szaleństwo

Łatwy Do 15 min
Cytrynowo-limonkowe szaleństwo

Kompot wigilijny

Łatwy Do 1 godz
Kompot wigilijny

Mocktail Explosive Apricot

Łatwy Do 15 min
Mocktail Explosive Apricot

Mocktail Sour TeaBazil

Łatwy Do 15 min
Mocktail Sour TeaBazil

Back to Youth

Łatwy Do 15 min
Back to Youth

Bazyliszek

Łatwy Do 15 min
Bazyliszek

Bloody Margarita

Łatwy Do 15 min
Bloody Margarita

Bloody Mary

Łatwy Do 15 min
Bloody Mary

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!