Rosolis miętowy z limonką

m7
Rosolis miętowy z limonką

0

0 / 0

Pyszny likier

5

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


15 porcji

Składniki

200 spirytus

1 szkl. cukier

1 szkl. woda

1 szkl. mięta

1 szt. limonka

Przygotowanie


1

Jedną szklankę umytych i drobno posiekanych liści świeżej mięty zalać gorącym syropem z cukru i wody. Zakręcić w słoiku i trzymać około 10 dni w ciemnym, chłodnym miejscu. Sprawdzać co jakiś czas, żeby nie zaczęło fermentować. Następnie dolać spirytus i dorzucić wyszorowana , pokrojona w ósemki limonkę. Trzymać razem około 3 tygodni. Zlać przez płótno do butelek. Jeśli ktoś ma ochotę można dodać więcej soku z limonki albo jeśli mięta była słaba( najbardziej aromatyczna jest w okresie kwitnienia) dolać 1/4 szklanki mocnej herbatki miętowej. Odstawić na przynajmniej na tydzień i gotowe.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły