Rosolis miętowy z limonką
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Rosolis miętowy z limonką](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974354563.jpeg&w=3840&q=75)
Pyszny likier
0
0 / 0
Pyszny likier
5
Składniki
480 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
15 porcji
Składniki
200 spirytus
1 szkl. cukier
1 szkl. woda
1 szkl. mięta
1 szt. limonka
Przygotowanie
1
Jedną szklankę umytych i drobno posiekanych liści świeżej mięty zalać gorącym syropem z cukru i wody. Zakręcić w słoiku i trzymać około 10 dni w ciemnym, chłodnym miejscu. Sprawdzać co jakiś czas, żeby nie zaczęło fermentować. Następnie dolać spirytus i dorzucić wyszorowana , pokrojona w ósemki limonkę. Trzymać razem około 3 tygodni. Zlać przez płótno do butelek. Jeśli ktoś ma ochotę można dodać więcej soku z limonki albo jeśli mięta była słaba( najbardziej aromatyczna jest w okresie kwitnienia) dolać 1/4 szklanki mocnej herbatki miętowej. Odstawić na przynajmniej na tydzień i gotowe.