0

Składniki

200 Mililitrów
spirytus
1 Szklanka
cukier
1 Szklanka
woda
1 Szklanka
mięta
1 Sztuka
Limonka
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Jedną szklankę umytych i drobno posiekanych liści świeżej mięty zalać gorącym syropem z cukru i wody. Zakręcić w słoiku i trzymać około 10 dni w ciemnym, chłodnym miejscu. Sprawdzać co jakiś czas, żeby nie zaczęło fermentować. Następnie dolać spirytus i dorzucić wyszorowana , pokrojona w ósemki limonkę. Trzymać razem około 3 tygodni. Zlać przez płótno do butelek. Jeśli ktoś ma ochotę można dodać więcej soku z limonki albo jeśli mięta była słaba( najbardziej aromatyczna jest w okresie kwitnienia) dolać 1/4 szklanki mocnej herbatki miętowej. Odstawić na przynajmniej na tydzień i gotowe.

Opis

Pyszny likier

Podobne przepisy

Cytrynowo-limonkowe szaleństwo

Przepis
Łatwy Do 15 min
Cytrynowo-limonkowe szaleństwo

Kompot wigilijny

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Kompot wigilijny

Likier kakaowy

Przepis
Łatwy Do 40 min
Likier kakaowy

Mocktail Explosive Apricot

Przepis
Łatwy Do 15 min
Mocktail Explosive Apricot

Mocktail Sour TeaBazil

Przepis
Łatwy Do 15 min
Mocktail Sour TeaBazil

Koktajl kakaowy z jarmużem i awokado

Przepis
Łatwy Do 15 min
Koktajl kakaowy z jarmużem i awokado

Milkshake czereśniowo - truskawkowy

Przepis
Łatwy Do 15 min
Milkshake czereśniowo - truskawkowy

Grog z miodem

Przepis
Łatwy Do 40 min
Grog z miodem

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!