0

Składniki

200 Mililitrów
spirytus
1 Szklanka
cukier
1 Szklanka
woda
1 Szklanka
mięta
1 Sztuka
Limonka
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Jedną szklankę umytych i drobno posiekanych liści świeżej mięty zalać gorącym syropem z cukru i wody. Zakręcić w słoiku i trzymać około 10 dni w ciemnym, chłodnym miejscu. Sprawdzać co jakiś czas, żeby nie zaczęło fermentować. Następnie dolać spirytus i dorzucić wyszorowana , pokrojona w ósemki limonkę. Trzymać razem około 3 tygodni. Zlać przez płótno do butelek. Jeśli ktoś ma ochotę można dodać więcej soku z limonki albo jeśli mięta była słaba( najbardziej aromatyczna jest w okresie kwitnienia) dolać 1/4 szklanki mocnej herbatki miętowej. Odstawić na przynajmniej na tydzień i gotowe.

Opis

Pyszny likier

Podobne przepisy

Cytrynowo-limonkowe szaleństwo

Łatwy Do 20 min.

Kompot wigilijny

Łatwy Do 1 godz.

Mocktail Explosive Apricot

Łatwy Do 20 min.

Mocktail Sour TeaBazil

Łatwy Do 20 min.

Back to Youth

Łatwy Do 20 min.

Bazyliszek

Łatwy Do 20 min.

Bloody Margarita

Łatwy Do 20 min.

Bloody Mary

Łatwy Do 20 min.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min.

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!