Rosołek

m7

Tradycyjny rosół smakuje znakomicie, ale również jest bazą pod inne zupy.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
470
kcal
Białka
48
gram
Węglowodany
8
gram
Tłuszcze
26
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Tradycyjny rosół smakuje znakomicie, ale również jest bazą pod inne zupy.
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
11 szkl. woda
5 szt. ziele angielskie
3 szt. pieprz
4 szt. liść laurowy
3 szt. marchew
1 szt. korzeń pietruszki
1 szt. por
1 szt. seler
1 szt. cebula
0.50 szt. kura cała
5 łyżka koper włoski
70 dag. mięso wołowe
Przygotowanie
Mięso wołowe dokładnie umyć, zalać zimna wodą. Gotować około 30 minut, po czym dodać warzywa i przyprawy. Cebulę przed wrzuceniem do rosołu podpiec nad ogniem lub obsmażyć na suchej patelni. Następnie dodać umytą i oczyszczoną kurę. Gotować rosół na małym ogniu (oby tylko "pyrkał") w sumie około 90 minut. Następnie przecedzić rosół przez sitko i doprawić do smaku solą i pieprzem. Wsypać natkę lub koperek.