Rosół z makaronem

kontakt_1
Rosół z makaronem

0

0 / 0

Rosół to jedna z najszlachetniejszych zup i stały bywalec w niedzielnym jadłospisie Polaków. Idealny wywar powinien być pełen aromatu, posiadać głębię smaku. Idealna w konsystencji polewka powinna być nie za chuda ani nie za tłusta. Będzie smacznie i jak u babci!

14

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

2 szt. podudzie z kurczaka

300 g wołowina szponder

1 szt. szyjki indycze

5 szt. marchewka

2 szt. pietruszka korzeń

0.50 szt. seler korzeniowy

1 szt. por

1 szt. cebula

4 szt. ziele angielskie

4 szt. liść laurowy

1 pęcz. natka pietruszki

1 pęcz. lubczyk

1 łyżeczka sól

3 szcz. pieprz

Przygotowanie


1

Wlewamy do dużego garnka 4 litry wody. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Następnie do garnka wkładamy podudzia, wołowinę i szyjkę indyczą. Garnek nastawiamy na małym i czekamy aż woda się zagotuje.

2

W tym czasie myjemy i obieramy marchewkę, pietruszkę oraz seler. Opalamy na palniku cebulę z łupiną przekrojoną na pół.

3

Po zagotowaniu wody dodajemy wszystkie obrane warzywa, cebulę, pora oraz pęczek lubczyku do garnka z mięsem. Dbamy o to żeby nasz wywar nie zagotował się intensywnie a jedynie „pyrkał”. Zostawiamy garnek na gazie na około 2 godziny.

4

Gdy nasz wywar jest już gotowy doprawiamy go do smaku solą i pieprzem.

5

Rosół podajemy z ugotowanym makaronem i dekorujemy natką pietruszki.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły