Rosół z makaronem
kontakt_1
Rosół to jedna z najszlachetniejszych zup i stały bywalec w niedzielnym jadłospisie Polaków. Idealny wywar powinien być pełen aromatu, posiadać głębię smaku. Idealna w konsystencji polewka powinna być nie za chuda ani nie za tłusta. Będzie smacznie i jak u babci!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
146
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
7
gram
Tłuszcze
7
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Rosół to jedna z najszlachetniejszych zup i stały bywalec w niedzielnym jadłospisie Polaków. Idealny wywar powinien być pełen aromatu, posiadać głębię smaku. Idealna w konsystencji polewka powinna być nie za chuda ani nie za tłusta. Będzie smacznie i jak u babci!
14
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
2 szt. podudzie z kurczaka
300 g wołowina szponder
1 szt. szyjki indycze
5 szt. marchewka
2 szt. pietruszka korzeń
0.50 szt. seler korzeniowy
1 szt. por
1 szt. cebula
4 szt. ziele angielskie
4 szt. liść laurowy
1 pęcz. natka pietruszki
1 pęcz. lubczyk
1 łyżecz. sól
3 szczyp. pieprz
Przygotowanie
Wlewamy do dużego garnka 4 litry wody. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Następnie do garnka wkładamy podudzia, wołowinę i szyjkę indyczą. Garnek nastawiamy na małym i czekamy aż woda się zagotuje.
W tym czasie myjemy i obieramy marchewkę, pietruszkę oraz seler. Opalamy na palniku cebulę z łupiną przekrojoną na pół.
Po zagotowaniu wody dodajemy wszystkie obrane warzywa, cebulę, pora oraz pęczek lubczyku do garnka z mięsem. Dbamy o to żeby nasz wywar nie zagotował się intensywnie a jedynie „pyrkał”. Zostawiamy garnek na gazie na około 2 godziny.
Gdy nasz wywar jest już gotowy doprawiamy go do smaku solą i pieprzem.
Rosół podajemy z ugotowanym makaronem i dekorujemy natką pietruszki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
146
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
7
gram
Tłuszcze
7
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.