Rosół z makaronem
m7
Kluczem do esencjonalnego rosołu jest czas. Im dłużej gotujemy wywar na niewielkim ogniu, tym bardziej jest on smaczny i aromatyczny.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
42
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
8
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
2 / 1
Kluczem do esencjonalnego rosołu jest czas. Im dłużej gotujemy wywar na niewielkim ogniu, tym bardziej jest on smaczny i aromatyczny.
10
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
1 szt. ćwiartka kurczaka
1 szt. cebula
2 szt. marchew
1 szt. korzeń pietruszki
1 szt. nać pietruszki
1 szt. kostka rosołowa
1 szt. makaron nitki
2 łyżka sól
1 łyżka pieprz
2 łyżka przyprawa typu vegeta
Przygotowanie
Umytego i oczyszczonego kurczaka zalewamy w garnku zimną wodą. Dodajemy obrane warzywa. Cebulę przysmażamy na ogniu i dodajemy do rosołu. Dodajemy przyprawy. Doprowadzamy rosół do wrzenia, po czym zmniejszamy płomień. Na powierzchni wywaru może się pojawić biała piana, którą należy zebrać łyżką. Gotujemy rosół minimum 1.5 godziny.
Podajemy z makaronem i świeżą natką pietruszki.