Rosół z makaronem

m7
Rosół z makaronem

Średnia 2 / 1

Oceń!

Kluczem do esencjonalnego rosołu jest czas. Im dłużej gotujemy wywar na niewielkim ogniu, tym bardziej jest on smaczny i aromatyczny.

10

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

1 szt. ćwiartka kurczaka

1 szt. cebula

2 szt. marchew

1 szt. korzeń pietruszki

1 szt. nać pietruszki

1 szt. kostka rosołowa

1 szt. makaron nitki

2 łyżka sól

1 łyżka pieprz

2 łyżka przyprawa typu vegeta

Przygotowanie


Umytego i oczyszczonego kurczaka zalewamy w garnku zimną wodą. Dodajemy obrane warzywa. Cebulę przysmażamy na ogniu i dodajemy do rosołu. Dodajemy przyprawy. Doprowadzamy rosół do wrzenia, po czym zmniejszamy płomień. Na powierzchni wywaru może się pojawić biała piana, którą należy zebrać łyżką. Gotujemy rosół minimum 1.5 godziny.

Podajemy z makaronem i świeżą natką pietruszki.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

42

kcal

Białka

1

gram

Węglowodany

8

gram

Tłuszcze

b/d

0

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły