Rosół z kury z grzankami serowymi

Lubella
Rosół z kury z grzankami serowymi

1

0 / 0

Rosół z kury z grzankami serowymi to doskonała alternatywa dla tradycyjnej wersji. Jest rozgrzewający, aromatyczny i wyjątkowo smaczny. Z pewnością przypadnie do gustu fanom serowych smaków. To idealny wybór na rodzinny obiad, ale z powodzeniem sprawdzi się również na różnego rodzaju uroczystości, przyjęcia lub imprezy. Smacznego!

19

Składniki

180 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1.50 kg kura

3 l woda

2 szt. marchew

1 szt. pietruszka

0.50 szt. seler korzeń

1 szt. por

2 szt. ząbki czosnku

1 szt. cebula

5 szt. ziarna pieprzu

2 szt. liście laurowe

4 szt. ziarenka ziela angielskiego

1 szczyp. sól

1 pęcz. natka pietruszki pokrojona

Grzanki serowe

100 g ser ementaler pełnotłusty

2 szt. jajka kurze

50 g masło

0.50 łyżecz. gałka muszkatołowa

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

2 łyżka mąka pszenna lubella

Przygotowanie


1

Kurę dokładnie umyj, oczyść i włóż do dużego garnka. Zalej 3 litrami zimnej wody.

2

Postaw garnek na średnim ogniu i doprowadź wodę do wrzenia. Kiedy zacznie się tworzyć piana (szum), zbierz ją delikatnie łyżką. Gotuj na małym ogniu przez około 2-2,5 godziny.

3

W międzyczasie w misce utrzyj masło z jajkami na gładką masę. Dodaj starty ser, mąkę, szczyptę gałki muszkatołowej, sól i pieprz. Mieszaj do połączenia składników.

4

Rozgrzej piekarnik do 150°C. Masę serową rozsmaruj równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, formując prostokąt o grubości ok. 1 cm. Piecz przez około godzinę, aż się zarumieni i będzie chrupiąca.

5

Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia, a następnie pokrój w małe kostki lub prostokąty, by stworzyć grzanki.

6

Po godzinie gotowania kury dodaj do garnka obraną marchew, pietruszkę, seler, por, cebulę (możesz ją wcześniej opalić na ogniu, by dodać rosołowi głębszego smaku), ząbki czosnku, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj dalej na wolnym ogniu.

7

Na koniec gotowania dopraw rosół solą do smaku. Przecedź zupę rzez sitko, by pozbyć się resztek warzyw i przypraw. Możesz odstawić mięso, jeśli chcesz podać je osobno lub dodać kawałki do rosołu.

8

Do miseczek z gorącym rosołem dodaj grzanki serowe i posyp świeżą natką pietruszki. Podawaj od razu.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

920

kcal

Białka

130

gram

Węglowodany

16

gram

Tłuszcze

32

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły