Rosół z kury z grzankami serowymi
Lubella
Rosół z kury z grzankami serowymi to doskonała alternatywa dla tradycyjnej wersji. Jest rozgrzewający, aromatyczny i wyjątkowo smaczny. Z pewnością przypadnie do gustu fanom serowych smaków. To idealny wybór na rodzinny obiad, ale z powodzeniem sprawdzi się również na różnego rodzaju uroczystości, przyjęcia lub imprezy. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
920
kcal
Białka
130
gram
Węglowodany
16
gram
Tłuszcze
32
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Rosół z kury z grzankami serowymi to doskonała alternatywa dla tradycyjnej wersji. Jest rozgrzewający, aromatyczny i wyjątkowo smaczny. Z pewnością przypadnie do gustu fanom serowych smaków. To idealny wybór na rodzinny obiad, ale z powodzeniem sprawdzi się również na różnego rodzaju uroczystości, przyjęcia lub imprezy. Smacznego!
19
Składniki
180 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1.50 kg kura
3 l woda
2 szt. marchew
1 szt. pietruszka
0.50 szt. seler korzeń
1 szt. por
2 szt. ząbki czosnku
1 szt. cebula
5 szt. ziarna pieprzu
2 szt. liście laurowe
4 szt. ziarenka ziela angielskiego
1 szczyp. sól
1 pęcz. natka pietruszki pokrojona
Grzanki serowe
100 g ser ementaler pełnotłusty
2 szt. jajka kurze
50 g masło
0.50 łyżecz. gałka muszkatołowa
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
2 łyżka mąka pszenna lubella
Przygotowanie
Kurę dokładnie umyj, oczyść i włóż do dużego garnka. Zalej 3 litrami zimnej wody.
Postaw garnek na średnim ogniu i doprowadź wodę do wrzenia. Kiedy zacznie się tworzyć piana (szum), zbierz ją delikatnie łyżką. Gotuj na małym ogniu przez około 2-2,5 godziny.
W międzyczasie w misce utrzyj masło z jajkami na gładką masę. Dodaj starty ser, mąkę, szczyptę gałki muszkatołowej, sól i pieprz. Mieszaj do połączenia składników.
Rozgrzej piekarnik do 150°C. Masę serową rozsmaruj równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, formując prostokąt o grubości ok. 1 cm. Piecz przez około godzinę, aż się zarumieni i będzie chrupiąca.
Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia, a następnie pokrój w małe kostki lub prostokąty, by stworzyć grzanki.
Po godzinie gotowania kury dodaj do garnka obraną marchew, pietruszkę, seler, por, cebulę (możesz ją wcześniej opalić na ogniu, by dodać rosołowi głębszego smaku), ząbki czosnku, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj dalej na wolnym ogniu.
Na koniec gotowania dopraw rosół solą do smaku. Przecedź zupę rzez sitko, by pozbyć się resztek warzyw i przypraw. Możesz odstawić mięso, jeśli chcesz podać je osobno lub dodać kawałki do rosołu.
Do miseczek z gorącym rosołem dodaj grzanki serowe i posyp świeżą natką pietruszki. Podawaj od razu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
920
kcal
Białka
130
gram
Węglowodany
16
gram
Tłuszcze
32
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.