Rosół z kluskami z kaszy manny
eluchap
Gorący rosół, który rozgrzewa w chłodne dni z kluseczkami z kaszy manny.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
311
kcal
Białka
21
gram
Węglowodany
27
gram
Tłuszcze
12
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Gorący rosół, który rozgrzewa w chłodne dni z kluseczkami z kaszy manny.
12
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 szkl. kasza manna
3 szt. udko z kurczaka
1 szt. por
1 szt. korzeń pietruszki
2 szt. marchew
1 szt. liść laurowy
2 szt. ziele angielskie
2 szt. jaja kurze całe
1 łyżka sól, pieprz
2 łyżka masło
0.50 łyżka śmietana
0.50 łyżka sól
Przygotowanie
Udka z kurczaka umyć, włożyć do garnka z wodą.
Por, marchewkę, pietruszkę umyć, oczyścić, opłukać i pokroić. Następnie włożyć go garnka, dodać przyprawy, gotować na małym ogniu 2 godziny.
Gdy mięso będzie miękkie wyjąć je z wywaru.
Jajka rozbić, dodać masło (musi być miękkie) dobrze rozetrzeć.
Mieszając, wsypać kaszę mannę, wlać śmietanę, leciutko posolić.
Odstawić na kilka minut, żeby kaszka spęczniała.
Na gotującą lekko osoloną wodę, kładziemy uformowane kluseczki. Gotować 5-7 min od wypłynięcia, na malutkim ogniu. Przełożyć kluseczki do rosołu.