Rosół z kluskami z kaszy manny

eluchap
Rosół z kluskami z kaszy manny

1

0 / 0

Gorący rosół, który rozgrzewa w chłodne dni z kluseczkami z kaszy manny.

12

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 szkl. kasza manna

3 szt. udko z kurczaka

1 szt. por

1 szt. korzeń pietruszki

2 szt. marchew

1 szt. liść laurowy

2 szt. ziele angielskie

2 szt. jaja kurze całe

1 łyżka sól, pieprz

2 łyżka masło

0.50 łyżka śmietana

0.50 łyżka sól

Przygotowanie


1

Udka z kurczaka umyć, włożyć do garnka z wodą.

2

Por, marchewkę, pietruszkę umyć, oczyścić, opłukać i pokroić. Następnie włożyć go garnka, dodać przyprawy, gotować na małym ogniu 2 godziny.

3

Gdy mięso będzie miękkie wyjąć je z wywaru.

4

Jajka rozbić, dodać masło (musi być miękkie) dobrze rozetrzeć.

5

Mieszając, wsypać kaszę mannę, wlać śmietanę, leciutko posolić.

6

Odstawić na kilka minut, żeby kaszka spęczniała.

7

Na gotującą lekko osoloną wodę, kładziemy uformowane kluseczki. Gotować 5-7 min od wypłynięcia, na malutkim ogniu. Przełożyć kluseczki do rosołu.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły