Rosół z kluskami z kaszy manny

eluchap
Rosół z kluskami z kaszy manny

Średnia 0 / 0

Oceń!

Gorący rosół, który rozgrzewa w chłodne dni z kluseczkami z kaszy manny.

12

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 szkl. kasza manna

3 szt. udko z kurczaka

1 szt. por

1 szt. korzeń pietruszki

2 szt. marchew

1 szt. liść laurowy

2 szt. ziele angielskie

2 szt. jaja kurze całe

1 łyżka sól, pieprz

2 łyżka masło

0.50 łyżka śmietana

0.50 łyżka sól

Przygotowanie


Udka z kurczaka umyć, włożyć do garnka z wodą.

Por, marchewkę, pietruszkę umyć, oczyścić, opłukać i pokroić. Następnie włożyć go garnka, dodać przyprawy, gotować na małym ogniu 2 godziny.

Gdy mięso będzie miękkie wyjąć je z wywaru.

Jajka rozbić, dodać masło (musi być miękkie) dobrze rozetrzeć.

Mieszając, wsypać kaszę mannę, wlać śmietanę, leciutko posolić.

Odstawić na kilka minut, żeby kaszka spęczniała.

Na gotującą lekko osoloną wodę, kładziemy uformowane kluseczki. Gotować 5-7 min od wypłynięcia, na malutkim ogniu. Przełożyć kluseczki do rosołu.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

311

kcal

Białka

21

gram

Węglowodany

27

gram

Tłuszcze

12

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły