Rosół tradycyjny
lubella
Zupa uwielbiania przez wielu, jedno z naszych narodowych dań - tradycyjny rosół na wywarze z wołowiny lub kurczaka. Nasz przepis zakłada podawanie zupy z makaronem 5-jajecznym typu nitki. Idealny pomysł na niedzielny obiad!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1000
kcal
Białka
85
gram
Węglowodany
64
gram
Tłuszcze
42
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
3.0 / 24
Zupa uwielbiania przez wielu, jedno z naszych narodowych dań - tradycyjny rosół na wywarze z wołowiny lub kurczaka. Nasz przepis zakłada podawanie zupy z makaronem 5-jajecznym typu nitki. Idealny pomysł na niedzielny obiad!
14
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
1 opak. makaron lubella 5-jajeczna nitki
2 kg kurczak cały
300 g wołowina
2 kg marchewka
1 szt. pietruszka
1 szt. cebula
2 pęcz. natka pietruszki
0.50 szt. seler
0.50 szt. por
1 szt. liść kapusty włoskiej
1 łyżka sól
2 szt. ziarno ziela angielskiego
1 szt. liść laurowy
5 szt. ziarna pieprzu
Przygotowanie
Mięso (kurczaka i wołowinę) opłucz, włóż do dużego garnka i zalej zimną wodą. Dodaj sól i zagotuj na średnim ogniu.
Po zagotowaniu zmniejsz ogień i odcedź szumowiny. Gotuj rosół na małym ogniu przez 1,5 godziny. Pamiętaj, by zostawić lekko uchyloną pokrywkę.
Opal cebulę na ogniu, aż jej wierzchnia warstwa zrobi się czarna. Obierz marchewkę, pietruszkę i seler, a por i natkę opłucz.
Warzywa włóż do rosołu i zagotuj. Teraz dodaj resztę przypraw: ziele angielskie, liść laurowy i pieprz. Gotuj na małym ogniu przez mniej więcej 1 godzinę.
Rosół najlepiej smakuje gorący, z ugotowanym makaronem jajecznym Lubella, posiekaną natką pietruszki, pokrojoną na cienkie plasterki marchewką z rosołu oraz kawałkami mięsa.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1000
kcal
Białka
85
gram
Węglowodany
64
gram
Tłuszcze
42
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.