Rosół tradycyjny

lubella
Rosół tradycyjny

1

3.0 / 24

Zupa uwielbiania przez wielu, jedno z naszych narodowych dań - tradycyjny rosół na wywarze z wołowiny lub kurczaka. Nasz przepis zakłada podawanie zupy z makaronem 5-jajecznym typu nitki. Idealny pomysł na niedzielny obiad!

14

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

1 opak. makaron lubella 5-jajeczna nitki

2 kg kurczak cały

300 g wołowina

2 kg marchewka

1 szt. pietruszka

1 szt. cebula

2 pęcz. natka pietruszki

0.50 szt. seler

0.50 szt. por

1 szt. liść kapusty włoskiej

1 łyżka sól

2 szt. ziarno ziela angielskiego

1 szt. liść laurowy

5 szt. ziarna pieprzu

Przygotowanie


1

Mięso (kurczaka i wołowinę) opłucz, włóż do dużego garnka i zalej zimną wodą. Dodaj sól i zagotuj na średnim ogniu.

2

Po zagotowaniu zmniejsz ogień i odcedź szumowiny. Gotuj rosół na małym ogniu przez 1,5 godziny. Pamiętaj, by zostawić lekko uchyloną pokrywkę.

3

Opal cebulę na ogniu, aż jej wierzchnia warstwa zrobi się czarna. Obierz marchewkę, pietruszkę i seler, a por i natkę opłucz.

4

Warzywa włóż do rosołu i zagotuj. Teraz dodaj resztę przypraw: ziele angielskie, liść laurowy i pieprz. Gotuj na małym ogniu przez mniej więcej 1 godzinę.

5

Rosół najlepiej smakuje gorący, z ugotowanym makaronem jajecznym Lubella, posiekaną natką pietruszki, pokrojoną na cienkie plasterki marchewką z rosołu oraz kawałkami mięsa.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły