Rosół mój ulubiony
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Rosół mój ulubiony](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974982707.jpeg&w=3840&q=75)
Aromatyczny rosół to klasyk na niedzielnym stole.
1
1 / 1
Aromatyczny rosół to klasyk na niedzielnym stole.
18
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 łyżecz. przyprawa typu vegeta
1 szt. cebula
0.25 szt. kapusta włoska
1 szt. korzeń pietruszki
2 szt. marchew
0.50 szt. seler
1 szt. por
1 szt. skrzydło indyka
2 szt. skrzydełka kurczaka
2 szt. udka kurczaka
1 szt. lubczyk
2 szt. liść selera
1 szt. koper ogrodowy
4 szt. pieprz ziarnisty
3 szt. ziele angielskie
1 szt. liść laurowy
30 dag. schab karkowy wieprzowy
30 dag. szponder wołowy
Przygotowanie
Mięso namoczyć, umyć, zalać zimną wodą i zagotować.
Gotować na małym ogniu, wtedy rosół będzie klarowny.
Cedzakiem zebrać pianę z rosołu, dodać wszystkie warzywa (kapustę włoską zostawić i dołożyć na 10 min przed wyłączeniem rosołu) i przyprawy.
Gotować do miękkości mięsa.
Podawać z cienkim makaronem lub kluskami własnej roboty, posypany koperkiem lub natką.