1

Składniki

1 Szczypta
sól
1 Szczypta
pieprz
500 Gramów
Wołowina
150 Gramów
Cielęcina
50 Gramów
Wątróbka cielęca
1 Sztuka
Ćwiartka kurczaka
2 Sztuki
marchew
1 Sztuka
por
1 Sztuka
pietruszka
0.5 Sztuki
seler
1 Sztuka
cebula
3 Sztuki
pieczarki
1 Sztuka
białko jaja kurzego
1 Łyżka
masło
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Mięso opłukać, kurę i cielęcinę sparzyć wrzątkiem. Mięso zalać 2 l zimnej wody i gotować 1 godzinę na małym ogniu. Zebrać szumowiny i osolić wywar.
  2. Cebulę i warzywa obrać i pokroić w kostkę. Wątróbkę oczyścić i pokroić w kostkę. Warzywa i cebulę i wątróbki zrumienić na maśle, dodać do rosołu, doprawić pieprzem i gotować 30 minut.
  3. Rosół przecedzić, wlać białko. Gotować 5 minut. Rosół przecedzić przez płótno, podawać z kluskami royal i mięsem pokrojonym w dużą kostkę.

Opis

Rosół, czyli ?zupa rozsolona?, był wymieniany w literaturze xix-wiecznej wśród zup prawdziwie polskich. Staropolskie rosoły przygotowywano nie tylko z drobiu, mięsa i warzyw, ale również z dzikiego ptactwa, np. Jarząbków, dziczyzny, sarny lub z zająca. bulion i consomme pochodzą z kuchni francuskiej. Trafiły do polski w xviii wieku. Przygotowuje się je z tych składników, co rosół, jednak sposób przygotowania jest bardziej skomplikowany, a zupy te przygotowuje się z większej ilości mięsa niż rosół, a consomme to zupa, w której mięso gotowane jest w bulionie, dzięki czemu wywar jest bardzo mocny.

Podobne przepisy

Zupa minestone

Łatwy Do 40 min
Zupa minestone

Rosół tradycyjny

Średni Do 3 godz
Rosół tradycyjny

Zupa rybna z makaronem jajeczna krajaneczka

Trudny Do 3 godz
Zupa rybna z makaronem jajeczna krajaneczka

Dyniowa z fasolą

Łatwy Do 1 godz
Dyniowa z fasolą

Uszka z grzybami do barszczu

Średni Do 1 godz
Uszka z grzybami do barszczu

Zupa cebulowa

Łatwy Do 40 min
Zupa cebulowa

Zupa grzybowa z makaronem muszelki

Średni Do 1 godz
Zupa grzybowa z makaronem muszelki

Zupa pieczarkowa

Łatwy Do 1 godz
Zupa pieczarkowa

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!