1

Składniki

1.25 Szczypty
sól
1.25 Szczypty
pieprz
625 Gramów
Wołowina
187.5 Grama
Cielęcina
62.5 Grama
Wątróbka cielęca
1.25 Sztuki
Ćwiartka kurczaka
2.5 Sztuki
marchew
1.25 Sztuki
por
1.25 Sztuki
pietruszka
0.62 Sztuki
seler
1.25 Sztuki
cebula
3.75 Sztuki
pieczarki
1.25 Sztuki
białko jaja kurzego
1.25 Łyżki
masło
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Mięso opłukać, kurę i cielęcinę sparzyć wrzątkiem. Mięso zalać 2 l zimnej wody i gotować 1 godzinę na małym ogniu. Zebrać szumowiny i osolić wywar.
  2. Cebulę i warzywa obrać i pokroić w kostkę. Wątróbkę oczyścić i pokroić w kostkę. Warzywa i cebulę i wątróbki zrumienić na maśle, dodać do rosołu, doprawić pieprzem i gotować 30 minut.
  3. Rosół przecedzić, wlać białko. Gotować 5 minut. Rosół przecedzić przez płótno, podawać z kluskami royal i mięsem pokrojonym w dużą kostkę.

Opis

Rosół, czyli ?zupa rozsolona?, był wymieniany w literaturze xix-wiecznej wśród zup prawdziwie polskich. Staropolskie rosoły przygotowywano nie tylko z drobiu, mięsa i warzyw, ale również z dzikiego ptactwa, np. Jarząbków, dziczyzny, sarny lub z zająca. bulion i consomme pochodzą z kuchni francuskiej. Trafiły do polski w xviii wieku. Przygotowuje się je z tych składników, co rosół, jednak sposób przygotowania jest bardziej skomplikowany, a zupy te przygotowuje się z większej ilości mięsa niż rosół, a consomme to zupa, w której mięso gotowane jest w bulionie, dzięki czemu wywar jest bardzo mocny.

Podobne przepisy

Zupa minestone

Łatwy Do 40 min
Zupa minestone

Rosół tradycyjny

Średni Do 3 godz
Rosół tradycyjny

Zupa rybna z makaronem jajeczna krajaneczka

Trudny Do 3 godz
Zupa rybna z makaronem jajeczna krajaneczka

Dyniowa z fasolą

Łatwy Do 1 godz
Dyniowa z fasolą

Uszka z grzybami do barszczu

Średni Do 1 godz
Uszka z grzybami do barszczu

Zupa cebulowa

Łatwy Do 40 min
Zupa cebulowa

Zupa grzybowa z makaronem muszelki

Średni Do 1 godz
Zupa grzybowa z makaronem muszelki

Zupa pieczarkowa

Łatwy Do 1 godz
Zupa pieczarkowa

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!