Rosół
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
uwielbiampl
![Rosół](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973416768.jpeg&w=3840&q=75)
W wielu domach niedziela bez rosołu jest niepełna. Dobry rosół to esencja z warzyw i mięsa, która podana z makaronem jest najlepsza.
1
0 / 0
W wielu domach niedziela bez rosołu jest niepełna. Dobry rosół to esencja z warzyw i mięsa, która podana z makaronem jest najlepsza.
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
1 szczyp. sól
200 koncentrat bulionu drobiowego krakus
200 g makaron lubella 5-jajeczna nitki
400 g włoszczyzna
1 szt. cebula
3 szt. ziele angielskie
3 szt. ziarna pieprzu
1 szt. liść laurowy
1 łyżka masło
1 szt. seler naciowy
Przygotowanie
Koncentrat bulionu drobiowego KRAKUS mieszamy z 0,9 l wrzącej wody. Uzyskamy tym sposobem 1,5l wywaru.
Dodajemy przygotowaną wcześniej włoszczyznę, seler naciowy, cebulę i przyprawy. Rosół gotujemy na małym ogniu około pół godziny.
Podajemy z wcześniej ugotowanym makaronem. Można też dodać pokrojone w kostkę gotowane mięso kurczaka.