Roślinna lasagne
Just Plants
Roślinna lasagne to prosty i pyszny sposób na wegańską wersję klasycznego dania. Zamiast mięsa znajdziesz tu aromatyczne tofu i warzywa takie jak marchew, seler i pomidory, a całość przełamuje kremowy, roślinny beszamel. To danie spodoba się nie tylko weganom, ale każdemu, kto ceni zdrowe i sycące posiłki. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
0 / 0
Roślinna lasagne to prosty i pyszny sposób na wegańską wersję klasycznego dania. Zamiast mięsa znajdziesz tu aromatyczne tofu i warzywa takie jak marchew, seler i pomidory, a całość przełamuje kremowy, roślinny beszamel. To danie spodoba się nie tylko weganom, ale każdemu, kto ceni zdrowe i sycące posiłki. Życzymy smacznego!
15
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
250 ml tymbark just plants owies
2 szt. cebula
2 szt. marchewka
1 szt. seler naciowy mały kawałek
300 g tofu
2 puszka pomidory w puszce
2 szt. ząbki czosnku
200 g ser wegański
250 g makaron lasagne
1 łyżka mąka pszenna
1 szt. oliwa z oliwek
1 szczyp. gałka muszkatołowa starta na tarce
1 szczyp. oregano
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
Przygotowanie
W rondelku rozgrzej oliwę.
Dodaj drobno posiekaną cebulkę, startą na tarce marchewkę, czosnek oraz kawałek selera naciowego.
Dodaj pokruszone na drobno tofu i smaż chwilę.
Dodaj 1,5 puszki pomidorów i gotuj, aż masa delikatnie się zredukuje. Na koniec dopraw do smaku.
W osobnym rondelku połącz oliwę z łyżką mąki pszennej i stopniowo dolej 250 ml napoju roślinnego Tymbark Just Plants Owies, cały czas mieszając.
Dodaj świeżo startą gałkę muszkatołową oraz dopraw pieprzem i solą.
Przygotuj formę do pieczenia i wysmaruj spód sosem powstałym z napoju roślinnego.
Ułóż starannie płaty makaronu, a na nim rozsmaruj sos pomidorowy.
Następnie ułóż makaron i sos z napoju roślinnego.
Powtarzaj tę kolejność do wykorzystania wszystkich składników – ostatnią warstwą powinien być sos beszamelowy.
Górę posyp serem lub starannie ułóż jego plastry.
Formę przełóż do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piecz około pół godziny, aż warstwa serowa będzie rumiana.
Do smaku możesz dodać świeże zioła oraz pozostałe pomidory.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.