Rolady wieprzowe z szynki
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Rolady wieprzowe z szynki](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F2382-1702057627080.jpeg&w=3840&q=75)
Pyszna roladka w sosie. Idealne do klusek i buraczków.
1
3 / 2
Pyszna roladka w sosie. Idealne do klusek i buraczków.
17
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. sól, pieprz
4 łyżecz. ryż biały
2 łyżecz. musztarda
1 łyżecz. papryka słodka
1 łyżecz. chili
1 łyżecz. przyprawa typu vegeta
4 szt. szynka wieprzowa
2 szt. cebula
2 szt. ogórki kiszone krakus
1 szt. marchew
1 szt. olej
1 szt. kostka mięsna
3 szt. ziele angielskie
1 szt. liść laurowy
2 szt. margaryna zwykła
1 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna
10 dag. boczek wędzony
Przygotowanie
Płaty mięsa przyprawić solą, pieprzem. Posmarować z jednej strony musztardą.
Boczek pokroić w kostkę, 1 cebulę w piórka, 1 marchew w krążki, 1 ogórek kiszony na 4 części wzdłuż. Ułożyć składniki na płaty mięsa, zwinąć i związać nitką.
Na patelni rozgrzać tłuszcz, ułożyć rolady i smażyć z dwóch stron na mocnym ogniu. Potem przełożyć mięso do głębszego rondla (patelni), dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę, margarynę, posypać papryką słodką, chilli, pieprzem. Dodać ziele angielskie, liść laurowy. Przypiekać na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
W tym czasie marchew zetrzeć na tarce na cienkich oczkach, przygotować bulion z kostki mięsnej (ok. 600 ml wody). Jak cebulką się mocno zarumieni dodać startą marchew, wymieszać, podsmażyć jeszcze 3 minuty i zalać bulionem mięsnym. Dusić pod przykryciem do miękkości mięsa.
Pod koniec dodać starty na tarce ogórek kiszony. Wyjąć roladki, zdjąć nici. Zagęścić sos mąką, przyprawić jeszcze do smaku. Danie gotowe.