Rolady wieprzowe z szynki

m7
Rolady wieprzowe z szynki

Średnia 2.7 / 3

Oceń!

Pyszna roladka w sosie. Idealne do klusek i buraczków.

17

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szczyp. sól, pieprz

4 łyżecz. ryż biały

2 łyżecz. musztarda

1 łyżecz. papryka słodka

1 łyżecz. chili

1 łyżecz. przyprawa typu vegeta

4 szt. szynka wieprzowa

2 szt. cebula

2 szt. ogórki kiszone krakus

1 szt. marchew

1 szt. olej

1 szt. kostka mięsna

3 szt. ziele angielskie

1 szt. liść laurowy

2 szt. margaryna zwykła

1 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna

10 dag. boczek wędzony

Przygotowanie


Płaty mięsa przyprawić solą, pieprzem. Posmarować z jednej strony musztardą.

Boczek pokroić w kostkę, 1 cebulę w piórka, 1 marchew w krążki, 1 ogórek kiszony na 4 części wzdłuż. Ułożyć składniki na płaty mięsa, zwinąć i związać nitką.

Na patelni rozgrzać tłuszcz, ułożyć rolady i smażyć z dwóch stron na mocnym ogniu. Potem przełożyć mięso do głębszego rondla (patelni), dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę, margarynę, posypać papryką słodką, chilli, pieprzem. Dodać ziele angielskie, liść laurowy. Przypiekać na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.

W tym czasie marchew zetrzeć na tarce na cienkich oczkach, przygotować bulion z kostki mięsnej (ok. 600 ml wody). Jak cebulką się mocno zarumieni dodać startą marchew, wymieszać, podsmażyć jeszcze 3 minuty i zalać bulionem mięsnym. Dusić pod przykryciem do miękkości mięsa.

Pod koniec dodać starty na tarce ogórek kiszony. Wyjąć roladki, zdjąć nici. Zagęścić sos mąką, przyprawić jeszcze do smaku. Danie gotowe.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1078

kcal

Białka

5

gram

Węglowodany

19

gram

Tłuszcze

109

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły