Rolady wieprzowe z szynki

m7
Rolady wieprzowe z szynki

1

3 / 2

Pyszna roladka w sosie. Idealne do klusek i buraczków.

17

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szczyp. sól, pieprz

4 łyżecz. ryż biały

2 łyżecz. musztarda

1 łyżecz. papryka słodka

1 łyżecz. chili

1 łyżecz. przyprawa typu vegeta

4 szt. szynka wieprzowa

2 szt. cebula

2 szt. ogórki kiszone krakus

1 szt. marchew

1 szt. olej

1 szt. kostka mięsna

3 szt. ziele angielskie

1 szt. liść laurowy

2 szt. margaryna zwykła

1 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna

10 dag. boczek wędzony

Przygotowanie


1

Płaty mięsa przyprawić solą, pieprzem. Posmarować z jednej strony musztardą.

2

Boczek pokroić w kostkę, 1 cebulę w piórka, 1 marchew w krążki, 1 ogórek kiszony na 4 części wzdłuż. Ułożyć składniki na płaty mięsa, zwinąć i związać nitką.

3

Na patelni rozgrzać tłuszcz, ułożyć rolady i smażyć z dwóch stron na mocnym ogniu. Potem przełożyć mięso do głębszego rondla (patelni), dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę, margarynę, posypać papryką słodką, chilli, pieprzem. Dodać ziele angielskie, liść laurowy. Przypiekać na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.

4

W tym czasie marchew zetrzeć na tarce na cienkich oczkach, przygotować bulion z kostki mięsnej (ok. 600 ml wody). Jak cebulką się mocno zarumieni dodać startą marchew, wymieszać, podsmażyć jeszcze 3 minuty i zalać bulionem mięsnym. Dusić pod przykryciem do miękkości mięsa.

5

Pod koniec dodać starty na tarce ogórek kiszony. Wyjąć roladki, zdjąć nici. Zagęścić sos mąką, przyprawić jeszcze do smaku. Danie gotowe.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły