Rolady gajowego
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Rolady gajowego](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F3467-1702057691792.jpeg&w=3840&q=75)
Rolady gajowego to danie idealne na obiad lub gorącą kolację.
1
0 / 0
Rolady gajowego to danie idealne na obiad lub gorącą kolację.
15
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 kg łopatka wieprzowa
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. ziele angielskie
300 g pieczarki
100 g papryka
1 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna
1 szt. cebula
1 szt. ząbek czosnku
1 szt. wykałaczki
1 szt. liść laurowy
1 łyżka bułka tarta
5 łyżka oliwa
4 łyżka oliwa do smażenia
1 łyżka maggi
Przygotowanie
Łopatkę umyć, pokroić w plastry, rozbić tłuczkiem do mięsa.
pieczarki oczyścić pokroić w kostkę lub plasterki, podsmażyć, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę podsmażać.
doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać bułkę tartą i wymieszać.
na rozbite płaty mięsa nakładać farsz, zwijać rolady i spiąć wykałaczkami.
każdą roladę obtoczyć w mące i podsmażyć z każdej strony.
na tłuszczu na którym smażyły się rolady podsmażyć dodatkowo 1 małą cebulę i przełożyć do garnka, w którym będą się dusiły rolady.
przełożyć rolady do garnka, zalać wodą, dodać liść, ziele i maggi i dusić do miękkości.
doprawić do smaku solą i pieprzem, zagęścić sos mąką rozrobioną z wodą, zagotować.