Roladki z szynki konserwowej
m7
pomysłowa przekąska
Wartości odżywcze na porcję
Energia
548
kcal
Białka
93
gram
Węglowodany
5
gram
Tłuszcze
17
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
pomysłowa przekąska
5
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
18 porcji
Składniki
12 szt. jaja kurze całe
18 szt. szynka konserwowa
1 szt. żelatyna
2 łyżka chrzan krakus
4 łyżka majonez
Przygotowanie
Najpierw robimy farsz do szynki.
Gotujemy na twardo 12 jajek, studzimy, kroimy w kostkę. dodajemy do jajek majonez tak by się skleiły ale nie przesadzajmy żeby później majonez nam nie wypływał z ruloników. Według własnego smaku dodajemy chrzan, ja dodaję go sporo żeby roladki miały wyrazisty, ostrzejszy smak. Dodajemy sól i pieprz do smaku.
Każdy plasterek szynki smarujemy grubiej farszem jajecznym i zawijamy. Nie przesadzajmy jednak z farszem by szynka nam nie popękała.
Układamy ruloniki na tacy, przygotowujemy żelatynę wg przepisu na opakowaniu. Ozdabiamy tacę warzywami i jajkiem.
Po zastygnięciu żelatyny danie gotowe do podania.