Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.
Grilowany oscypek pierwszy raz jadłam jakieś siedem lat temu w Zakopanem. Wydał mi się wspaniały, chociaż wcześniej nie za bardzo przepadałam za tym wyjatkowo słonym serem. Okazało się, że pod wpływem ciepła, mocno słony smak się "wycisza", a już ser podany z żurawiną to bardzo oryginalna i prosta przekąska. Do dziś często robię go na przyjście Gości. Drugą moją ulubiną przekąską jest śliwka smażona zawinięta w boczek, ktorą też robię od kilku lat w moim domu. Znalazłam niedawno przepis łączący te dwie przystawkin - śiwka i oscypek smażny w boczku. Jest naprawdę pycha, słodko-słony, chrupiąco-ciągnący... Tak przygotowaną przekąskę podajemy już bez żurawiny. Można ozdobić roladki świeżymi ziołami, chyba najlepiej smakuje z tymiankiem.
150 | Gramów |
boczek wędzony
|
|
4 | Łyżki |
olej
|
|
100 | Dekagramów |
śliwki suszone
|
|
100 | Dekagramów |
Oscypek
|
|
Wyślij przepis |
|
||
Kup online: | |||
Kalkulator miar |