Example thumb
0

Składniki

150 Gramów
boczek wędzony
4 Łyżki
olej
100 Dekagramów
śliwki suszone
100 Dekagramów
Oscypek
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Przygotowujemy boczek w plastrach, oscypek pokrojony w paski, śliwki i wykałaczki.
  2. Na jednym z końców plastra boczku kładziemy oscypek z wędzoną śliwką.
  3. Boczek z nadzieniem zwijamy w rulon, tak zawijamy wszystkie przygotowane plastry boczku.

Opis

Grilowany oscypek pierwszy raz jadłam jakieś siedem lat temu w Zakopanem. Wydał mi się wspaniały, chociaż wcześniej nie za bardzo przepadałam za tym wyjatkowo słonym serem. Okazało się, że pod wpływem ciepła, mocno słony smak się "wycisza", a już ser podany z żurawiną to bardzo oryginalna i prosta przekąska. Do dziś często robię go na przyjście Gości. Drugą moją ulubiną przekąską jest śliwka smażona zawinięta w boczek, ktorą też robię od kilku lat w moim domu. Znalazłam niedawno przepis łączący te dwie przystawkin - śiwka i oscypek smażny w boczku. Jest naprawdę pycha, słodko-słony, chrupiąco-ciągnący... Tak przygotowaną przekąskę podajemy już bez żurawiny. Można ozdobić roladki świeżymi ziołami, chyba najlepiej smakuje z tymiankiem.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!