Roladki z suszoną śliwką i oscypkiem
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
malg
![Roladki z suszoną śliwką i oscypkiem](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F3358-1702057681379.jpeg&w=3840&q=75)
Grilowany oscypek pierwszy raz jadłam jakieś siedem lat temu w Zakopanem. Wydał mi się wspaniały, chociaż wcześniej nie za bardzo przepadałam za tym wyjatkowo słonym serem. Okazało się, że pod wpływem ciepła, mocno słony smak się "wycisza", a już ser podany z żurawiną to bardzo oryginalna i prosta przekąska. Do dziś często robię go na przyjście Gości. Drugą moją ulubiną przekąską jest śliwka smażona zawinięta w boczek, ktorą też robię od kilku lat w moim domu. Znalazłam niedawno przepis łączący te dwie przystawkin - śiwka i oscypek smażny w boczku. Jest naprawdę pycha, słodko-słony, chrupiąco-ciągnący... Tak przygotowaną przekąskę podajemy już bez żurawiny. Można ozdobić roladki świeżymi ziołami, chyba najlepiej smakuje z tymiankiem.
0
0 / 0
Grilowany oscypek pierwszy raz jadłam jakieś siedem lat temu w Zakopanem. Wydał mi się wspaniały, chociaż wcześniej nie za bardzo przepadałam za tym wyjatkowo słonym serem. Okazało się, że pod wpływem ciepła, mocno słony smak się "wycisza", a już ser podany z żurawiną to bardzo oryginalna i prosta przekąska. Do dziś często robię go na przyjście Gości. Drugą moją ulubiną przekąską jest śliwka smażona zawinięta w boczek, ktorą też robię od kilku lat w moim domu. Znalazłam niedawno przepis łączący te dwie przystawkin - śiwka i oscypek smażny w boczku. Jest naprawdę pycha, słodko-słony, chrupiąco-ciągnący... Tak przygotowaną przekąskę podajemy już bez żurawiny. Można ozdobić roladki świeżymi ziołami, chyba najlepiej smakuje z tymiankiem.
4
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
150 g boczek wędzony
4 łyżka olej
100 dag. śliwki suszone
100 dag. oscypek
Przygotowanie
Przygotowujemy boczek w plastrach, oscypek pokrojony w paski, śliwki i wykałaczki.
Na jednym z końców plastra boczku kładziemy oscypek z wędzoną śliwką.
Boczek z nadzieniem zwijamy w rulon, tak zawijamy wszystkie przygotowane plastry boczku.