Roladki z suszoną śliwką i oscypkiem

malg
Roladki z suszoną śliwką i oscypkiem

0

0 / 0

Grilowany oscypek pierwszy raz jadłam jakieś siedem lat temu w Zakopanem. Wydał mi się wspaniały, chociaż wcześniej nie za bardzo przepadałam za tym wyjatkowo słonym serem. Okazało się, że pod wpływem ciepła, mocno słony smak się "wycisza", a już ser podany z żurawiną to bardzo oryginalna i prosta przekąska. Do dziś często robię go na przyjście Gości. Drugą moją ulubiną przekąską jest śliwka smażona zawinięta w boczek, ktorą też robię od kilku lat w moim domu. Znalazłam niedawno przepis łączący te dwie przystawkin - śiwka i oscypek smażny w boczku. Jest naprawdę pycha, słodko-słony, chrupiąco-ciągnący... Tak przygotowaną przekąskę podajemy już bez żurawiny. Można ozdobić roladki świeżymi ziołami, chyba najlepiej smakuje z tymiankiem.

4

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

150 g boczek wędzony

4 łyżka olej

100 dek. śliwki suszone

100 dek. oscypek

Przygotowanie


1

Przygotowujemy boczek w plastrach, oscypek pokrojony w paski, śliwki i wykałaczki.

2

Na jednym z końców plastra boczku kładziemy oscypek z wędzoną śliwką.

3

Boczek z nadzieniem zwijamy w rulon, tak zawijamy wszystkie przygotowane plastry boczku.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły