Roladki z jajkiem w sosie musztardowym

m7

Gwarancja dobrego smaku! Mała odmiana tradycyjnych roladek.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
408
kcal
Białka
34
gram
Węglowodany
11
gram
Tłuszcze
26
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
3
0 / 0
Gwarancja dobrego smaku! Mała odmiana tradycyjnych roladek.
14
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. sól, pieprz
1 szczyp. przyprawa
1 łyżecz. czosnek
4 szt. schab bez kości
4 szt. jajko
1 szt. ogórek
1 szt. cebula
1 łyżka musztarda
1 łyżka zioła prowansalskie
4 łyżka olej
1 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna
1 łyżka majeranek
1 łyżka ziele angielskie
1 łyżka liść laurowy
Przygotowanie
Schab rozbijamy na cienkie kotlety (przez folię), posypujemy solą, pieprzem, czosnkiem, smarujemy musztardą, układamy całe jajko, obok po ćwiartce ogórka, zawijamy, wiążemy nitką.
Cebulę kroimy w kostkę.
Smażymy roladki na rozgrzanym oleju z każdej strony, w trakcie smażenia posypujemy je ziołami prowansalskimi, jak zaczną się lekko przypiekać dodajemy pokrojoną cebulę, zmniejszamy ogień, smażymy aż cebulka się zarumieni.
Zalewamy roladki 1,5 szklanki wody, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, łyżeczkę kucharka, gotujemy na małym ogniu 20 minut. Wyjmujemy roladki, zdejmujemy nici, pozostały sos zagęszczamy mąką i śmietanką, dodajemy łyżeczkę musztardy, gotujemy chwilkę.
Podawać z ziemniaczkami lub kluskami śląskimi.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
408
kcal
Białka
34
gram
Węglowodany
11
gram
Tłuszcze
26
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.