Roladki z indyka z suszonymi pomidorami
EkspertOdKuchni

Roladki z indyka z suszonymi pomidorami to danie, które nie tylko pysznie smakuje, ale i świetnie się prezentuje. Połączenie delikatnego mięsa z indyka z intensywnym smakiem suszonych pomidorów i kremową mozzarellą to propozycja, która zasmakuje zarówno miłośnikom kuchni mięsnej, jak i tym, którzy szukają smacznego, szybkiego i prostego pomysłu na obiad. Całość możesz serwować również w formie przekąski na przyjęciach, krojąc roladki na mniejsze kawałki. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
310
kcal
Białka
41
gram
Węglowodany
3
gram
Tłuszcze
14
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Średnia 0 / 0
Oceń!
Roladki z indyka z suszonymi pomidorami to danie, które nie tylko pysznie smakuje, ale i świetnie się prezentuje. Połączenie delikatnego mięsa z indyka z intensywnym smakiem suszonych pomidorów i kremową mozzarellą to propozycja, która zasmakuje zarówno miłośnikom kuchni mięsnej, jak i tym, którzy szukają smacznego, szybkiego i prostego pomysłu na obiad. Całość możesz serwować również w formie przekąski na przyjęciach, krojąc roladki na mniejsze kawałki. Życzymy smacznego!
7
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
800 g pierś z indyka
1 szt. kulka mozarelli
1 łyżecz. bazylia suszona
50 g masło
2 łyżka oliwa
100 g suszone pomidory w zalewie
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Przygotowanie roladek
Pierś z indyka pokrój na 4 równe plastry.
Rozbij je delikatnie tłuczkiem, aby mięso było cieńsze i elastyczne.
Każdy plaster posól i popieprz.
Na środku ułóż plasterki mozzarelli.
Dodaj kilka kawałków suszonych pomidorów.
Posyp całość suszoną bazylią.
Zwiń w roladkę, starając się zamknąć nadzienie w środku.
Porada:
Jeśli chcesz wersję bardziej aromatyczną — włóż do środka 1 ząbek czosnku pokrojony w plasterki.
Przygotowanie do pieczenia
Każdą roladkę połóż na kwadracie folii aluminiowej.
Skrop łyżeczką oliwy (może być z zalewy).
Zawiń ciasno, skręcając końce jak cukierek — roladka powinna trzymać kształt.
Porada:
Gdy zależy Ci na równym kształcie, po zwinięciu możesz spiąć mięso wykałaczką.
Pieczenie
Ułóż roladki na blaszce.
Piecz 30 minut w 180°C.
Wykończenie
Odstaw roladki na 2–3 minuty, aby odparowały.
Delikatnie rozwijaj folię — ostrożnie, będzie gorąca.
Podsmaż każdą roladkę na patelni z masłem, aby złapała kolor.
Czasy, temperatura, ustawienia
Wartości odżywcze na porcję
Energia
310
kcal
Białka
41
gram
Węglowodany
3
gram
Tłuszcze
14
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.