Roladki z indyka z suszonymi pomidorami

EkspertOdKuchni
Roladki z indyka z suszonymi pomidorami

0

0 / 0

Roladki z indyka z suszonymi pomidorami to danie, które nie tylko pysznie smakuje, ale i świetnie się prezentuje. Połączenie delikatnego mięsa z indyka z intensywnym smakiem suszonych pomidorów i kremową mozzarellą to propozycja, która zasmakuje zarówno miłośnikom kuchni mięsnej, jak i tym, którzy szukają smacznego, szybkiego i prostego pomysłu na obiad. Całość możesz serwować również w formie przekąski na przyjęciach, krojąc roladki na mniejsze kawałki. Życzymy smacznego!

5

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

800 g pierś z indyka

1 szt. kulka mozarelli

1 łyżecz. bazylia suszona

50 g masło

2 łyżka oliwa

Przygotowanie


1

Indyka pokroić w cztery plastry, a następnie delikatnie rozbić tłuczkiem jak na kotlety.

2

Każdego kotleta doprawić pieprzem i solą. Na środku ułożyć pokrojoną w plastry mozzarellę, suszone pomidory i posypać bazylią. Zwinąć szczelnie w roladkę.

3

Folię aluminiową przyciąć w kwadrat, na środku umieścić roladkę, polać oliwą, zwinąć, a końce folii skręcić jak cukierka. Folia ma być ciasno skręcona, aby roladka miała formę „kiełbaski”.

4

Piekarnik rozgrzać do 180°C, Roladki ułożyć na blaszce i piec ok. 30 minut.

5

Po upieczeniu wyciągnąć całość z piekarnika, odczekać kilka minut, rozwinąć folię, a następnie na patelni podsmażyć roladki na maśle.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

600

kcal

Białka

67

gram

Węglowodany

1

gram

Tłuszcze

34

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły