Roladki z bakłażana w sosie meksykańskim
maspexdigital
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2657
kcal
Białka
194
gram
Węglowodany
173
gram
Tłuszcze
125
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
1 opak. sos meksykański łowicz
2 szt. bakłażan
400 g mięso mielone
80 g kasza jaglana
1 szt. cebula czerwona
1 pęcz. natka pietruszki
1 szt. jajko
2 szt. mozzarella
1 łyżka olej
1 szczyp. sól, pieprz
Przygotowanie
Bakłażany umyj i osusz.
Za pomocą ostrego, długiego noża pokrój je na 5 mm plastry.
Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Posyp solą i odstaw na 10 min. Po tym czasie osusz za pomocą ręcznika papierowego. Piecz przez 20 min. w temp. 180°C.
Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu.
Pokrój w drobną kostkę cebulę i czosnek, i podsmaż na łyżce oleju.
Wymieszaj w misce mięso mielone, cebulę z czosnkiem, posiekaną drobno pietruszkę oraz jajko i wcześniej ugotowaną kaszę.
Nakładaj farsz na plastry bakłażana i zawijaj roladki.
Sos Meksykański Łowicz wlej do żaroodpornej formy. Wyłóż na sos roladki, każdą z nich posmaruj z wierzchu odrobiną sosu oraz przykryj plastrami mozzarelli.
Piecz przez ok. 35 min. w temp. 200°C. Podawaj posypane natką pietruszki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2657
kcal
Białka
194
gram
Węglowodany
173
gram
Tłuszcze
125
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.