Roladki z bakłażana w sosie meksykańskim
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
maspexdigital
![Roladki z bakłażana w sosie meksykańskim](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976459458.jpeg&w=3840&q=75)
0
0 / 0
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
1 opak. sos meksykański łowicz
2 szt. bakłażan
400 g mięso mielone
80 g kasza jaglana
1 szt. cebula czerwona
1 pęcz. natka pietruszki
1 szt. jajko
2 szt. mozzarella
1 łyżka olej
1 szczyp. sól, pieprz
Przygotowanie
Bakłażany umyj i osusz.
Za pomocą ostrego, długiego noża pokrój je na 5 mm plastry.
Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Posyp solą i odstaw na 10 min. Po tym czasie osusz za pomocą ręcznika papierowego. Piecz przez 20 min. w temp. 180°C.
Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu.
Pokrój w drobną kostkę cebulę i czosnek, i podsmaż na łyżce oleju.
Wymieszaj w misce mięso mielone, cebulę z czosnkiem, posiekaną drobno pietruszkę oraz jajko i wcześniej ugotowaną kaszę.
Nakładaj farsz na plastry bakłażana i zawijaj roladki.
Sos Meksykański Łowicz wlej do żaroodpornej formy. Wyłóż na sos roladki, każdą z nich posmaruj z wierzchu odrobiną sosu oraz przykryj plastrami mozzarelli.
Piecz przez ok. 35 min. w temp. 200°C. Podawaj posypane natką pietruszki.