Roladki z bakłażana w sosie meksykańskim

maspexdigital
Roladki z bakłażana w sosie meksykańskim

Średnia 0 / 0

Oceń!

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

1 opak. sos meksykański łowicz

2 szt. bakłażan

400 g mięso mielone

80 g kasza jaglana

1 szt. cebula czerwona

1 pęcz. natka pietruszki

1 szt. jajko

2 szt. mozzarella

1 łyżka olej

1 szczyp. sól, pieprz

Przygotowanie


Bakłażany umyj i osusz.

Za pomocą ostrego, długiego noża pokrój je na 5 mm plastry.

Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Posyp solą i odstaw na 10 min. Po tym czasie osusz za pomocą ręcznika papierowego. Piecz przez 20 min. w temp. 180°C.

Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu.

Pokrój w drobną kostkę cebulę i czosnek, i podsmaż na łyżce oleju.

Wymieszaj w misce mięso mielone, cebulę z czosnkiem, posiekaną drobno pietruszkę oraz jajko i wcześniej ugotowaną kaszę.

Nakładaj farsz na plastry bakłażana i zawijaj roladki.

Sos Meksykański Łowicz wlej do żaroodpornej formy. Wyłóż na sos roladki, każdą z nich posmaruj z wierzchu odrobiną sosu oraz przykryj plastrami mozzarelli.

Piecz przez ok. 35 min. w temp. 200°C. Podawaj posypane natką pietruszki.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

2657

kcal

Białka

194

gram

Węglowodany

173

gram

Tłuszcze

125

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły