Roladki na słodko

g_bunia
Roladki na słodko

0

0 / 0

Roladki z chleba tostowego z nadzieniem mascarpone to idealny wybór dla wszystkich miłośników domowych słodkości. Idealnie sprawdzą się na śniadanie, deser lub szybką przekąskę do kawy. Świetnie smakują samodzielnie, ale można je serwować również w towarzystwie sosu czekoladowego. Smacznego!

8

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

6 szt. kromki chleba tostowego

50 g masło

50 g cukier

1 łyżecz. cynamon

100 g serek mascarpone

20 g cukier puder

1 łyżecz. ekstrakt waniliowy

1 szt. jajko

Przygotowanie


1

Zacznij od przygotowania nadzienia. W miseczce wymieszaj serek śmietankowy z cukrem pudrem i wanilią, aż masa będzie gładka i kremowa. Odstaw na bok.

2

Odetnij skórki z kromek chleba tostowego. Następnie rozwałkuj każdą kromkę na cienki placek za pomocą wałka.

3

Na brzegu każdej kromki chleba rozsmaruj łyżkę przygotowanego nadzienia. Zwiń kromkę w ciasny rulonik, zaczynając od strony z nadzieniem.

4

W miseczce roztrzep jajko. W osobnej miseczce wymieszaj cukier z cynamonem.

5

Każdy rulonik zanurz w roztrzepanym jajku, a następnie dokładnie obtocz w mieszance cukru i cynamonu.

6

Każdy rulonik zanurz w roztrzepanym jajku, a następnie dokładnie obtocz w mieszance cukru i cynamonu.

7

Na patelni rozgrzej masło. Smaż rollsy na średnim ogniu, obracając je co kilka chwil, aż staną się złociste i chrupiące z każdej strony.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

384

kcal

Białka

6

gram

Węglowodany

71

gram

Tłuszcze

8

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły