Roladki na słodko

g_bunia

Roladki z chleba tostowego z nadzieniem mascarpone to idealny wybór dla wszystkich miłośników domowych słodkości. Idealnie sprawdzą się na śniadanie, deser lub szybką przekąskę do kawy. Świetnie smakują samodzielnie, ale można je serwować również w towarzystwie sosu czekoladowego. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
384
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
71
gram
Tłuszcze
8
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Roladki z chleba tostowego z nadzieniem mascarpone to idealny wybór dla wszystkich miłośników domowych słodkości. Idealnie sprawdzą się na śniadanie, deser lub szybką przekąskę do kawy. Świetnie smakują samodzielnie, ale można je serwować również w towarzystwie sosu czekoladowego. Smacznego!
8
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
6 szt. kromki chleba tostowego
50 g masło
50 g cukier
1 łyżecz. cynamon
100 g serek mascarpone
20 g cukier puder
1 łyżecz. ekstrakt waniliowy
1 szt. jajko
Przygotowanie
Zacznij od przygotowania nadzienia. W miseczce wymieszaj serek śmietankowy z cukrem pudrem i wanilią, aż masa będzie gładka i kremowa. Odstaw na bok.
Odetnij skórki z kromek chleba tostowego. Następnie rozwałkuj każdą kromkę na cienki placek za pomocą wałka.
Na brzegu każdej kromki chleba rozsmaruj łyżkę przygotowanego nadzienia. Zwiń kromkę w ciasny rulonik, zaczynając od strony z nadzieniem.
W miseczce roztrzep jajko. W osobnej miseczce wymieszaj cukier z cynamonem.
Każdy rulonik zanurz w roztrzepanym jajku, a następnie dokładnie obtocz w mieszance cukru i cynamonu.
Każdy rulonik zanurz w roztrzepanym jajku, a następnie dokładnie obtocz w mieszance cukru i cynamonu.
Na patelni rozgrzej masło. Smaż rollsy na średnim ogniu, obracając je co kilka chwil, aż staną się złociste i chrupiące z każdej strony.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
384
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
71
gram
Tłuszcze
8
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.