Roladki drobiowe ze szpinakiem i mozzarellą

kontakt_2

Znudziło Ci się tradycyjne mięso na obiad? Wypróbuj coś zupełnie nowego – pyszne roladki drobiowe z farszem szpinakowo-serowym. Wystarczy kilka piersi kurczaka, szpinak i mozzarella (oraz szczypta przypraw), aby przygotować smaczne danie obiadowe!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
713
kcal
Białka
93
gram
Węglowodany
12
gram
Tłuszcze
40
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Znudziło Ci się tradycyjne mięso na obiad? Wypróbuj coś zupełnie nowego – pyszne roladki drobiowe z farszem szpinakowo-serowym. Wystarczy kilka piersi kurczaka, szpinak i mozzarella (oraz szczypta przypraw), aby przygotować smaczne danie obiadowe!
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
2 szt. pierś kurczaka
400 g szpinak mrożony
1 szt. mozarella
1 szt. jaja l
1 szt. cebula
2 szt. ząbek czosnku
2 łyżka masło klarowane
1 łyżka oliwa z oliwek
1 łyżecz. suszona bazylia
1 łyżecz. sól
1 łyżecz. pieprz
2 łyżka ketchup kotlin łagodny
Przygotowanie
Piersi z kurczaka rozbić na cieńsze płaty, ok. 1 cm. Z obydwu stron doprawić solą, pieprzem, suszoną bazylią i natrzeć oliwą.
Na maśle zeszklić cebulę z czosnkiem.
Szpinak odmrozić i odcisnąć z nadmiaru wody, a następnie dodać na patelnię z cebulą , podsmażyć i ostudzić.
Mozzarellę zetrzeć, połączyć ze szpinakiem, wbić jajko i wymieszać.
Masę szpinakową wyłożyć na środek filetu z kurczaka, zwinąć roladkę i spiąć wykałaczkami.
Naczynie żaroodporne lekko natłuścić oliwą i ułożyć w nim roladki. Piec w temperaturze 200 stopni C przez 25 minut.
Po upieczeniu wyjąć wykałaczki i pokroić na plasterki. Podawać z ketchupem, ziemniakami i surówką.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
713
kcal
Białka
93
gram
Węglowodany
12
gram
Tłuszcze
40
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.