Rolada z perlicy

m7
Rolada z perlicy

0

0 / 0

Stopień trudności: średniotrudne kaloryczność: średniokaloryczne

7

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1.50 kg tuszka perliczki wielkopolskiej drop

0.50 kg boczek wędzony

1 łyżecz. majeranek

1 łyżecz. sól

1 łyżecz. pieprz

1 łyżecz. papryka

2 szt. czosnek

Przygotowanie


1

Perliczkę umyć, mięso wraz ze skórą wyluzować z kości w jednym płacie. Uzyskany płat rozłożyć na stole, zgrubienia mięsa delikatnie rozbić tłuczkiem, posypać delikatnie solą, pieprzem, majerankiem i papryką oraz natrzeć roztartymi ząbkami czosnku.

2

Na tak przygotowaną tuszkę ułożyć pokrojony w plastry parzony boczek wędzony, całość starannie zwinąć w roladę, owinąć w folię aluminiową.

3

Przygotowaną roladę ułożyć na blaszce do pieczenia lub w otwartej brytfannie i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 150 st. C ok. 45 min. Po tym czasie odwinąć z folii i dalej piec 15 min. W temp.180 st. C.

4

Podawać pokrojoną w plastry i przystrojoną gotowanymi warzywami i zieloną pietruszką.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły