Rolada z perlicy
m7
Stopień trudności: średniotrudne kaloryczność: średniokaloryczne
0
0 / 0
Stopień trudności: średniotrudne kaloryczność: średniokaloryczne
7
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1.50 kg tuszka perliczki wielkopolskiej drop
0.50 kg boczek wędzony
1 łyżecz. majeranek
1 łyżecz. sól
1 łyżecz. pieprz
1 łyżecz. papryka
2 szt. czosnek
Przygotowanie
Perliczkę umyć, mięso wraz ze skórą wyluzować z kości w jednym płacie. Uzyskany płat rozłożyć na stole, zgrubienia mięsa delikatnie rozbić tłuczkiem, posypać delikatnie solą, pieprzem, majerankiem i papryką oraz natrzeć roztartymi ząbkami czosnku.
Na tak przygotowaną tuszkę ułożyć pokrojony w plastry parzony boczek wędzony, całość starannie zwinąć w roladę, owinąć w folię aluminiową.
Przygotowaną roladę ułożyć na blaszce do pieczenia lub w otwartej brytfannie i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 150 st. C ok. 45 min. Po tym czasie odwinąć z folii i dalej piec 15 min. W temp.180 st. C.
Podawać pokrojoną w plastry i przystrojoną gotowanymi warzywami i zieloną pietruszką.