Rolada z mascarpone i bananem

m7
Rolada z mascarpone i bananem

0

0 / 0

Rolada z mascarpone i bananem jest idealnym deserem dla fanów bananowego smaku. Ciasto ma piękny bananowy zapach i pyszny krem.

15

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


15 porcji

Składniki

60 woda

1 łyżeczka mąka ziemniaczana

0.25 łyżeczka ekstrakt waniliowy

2 łyżeczka sok z cytryny

80 g mąka pszenna tortowa

65 g cukier

40 g cukier

1 szt. ciasto

3 szt. żółtko jaja kurzego

4 szt. białko jaja kurzego

1 szt. krem:

2 szt. banan

2 łyżka oliwa z oliwek

15 dek. serek mascarpone

15 dek. śmietanka kremowa 30%

Przygotowanie


1

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Dużą blachę wyścielamy papierem do pieczenia i spryskujemy oliwą.

2

Żółtka ucieramy z cukrem i wanilią na puszysty krem. W czasie ubijania wlewamy wodę i wszystko razem mieszamy. Białka ubijamy na sztywno i łączymy z żółtkami. Mąkę przesiewamy, łączymy z mąką ziemniaczaną i powoli dodajemy do masy jajecznej. Ciasto wylewamy na przygotowaną wcześniej blachę. Pieczemy około 12 minut.

3

Serek ucieramy z cukrem. Śmietankę ubijamy na sztywno i łączymy z mascarpone.

4

Upieczone i ostudzone ciasto przekładamy na obsypaną cukrem ściereczkę, ściągamy papier. Na wierzch rozkładamy masę, a na nią banany. Ciasto za pomocą ściereczki zwijamy ściśle w roladę. Owijamy w folię i wkładamy do lodówki na 2 godziny.

5

Po upływie czasu ciasto można posypać cukrem pudrem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły