0

Składniki

60 Mililitrów
woda
1 Łyżeczka
mąka ziemniaczana
0.25 Łyżeczki
Ekstrakt waniliowy
2 Łyżeczki
sok z cytryny
80 Gramów
mąka pszenna tortowa
65 Gramów
cukier
40 Gramów
cukier
1 Sztuka
Ciasto
3 Sztuki
żółtko jaja kurzego
4 Sztuki
białko jaja kurzego
1 Sztuka
KREM:
2 Sztuki
banan
2 Łyżki
oliwa z oliwek
15 Dekagramów
serek mascarpone
15 Dekagramów
śmietanka kremowa 30%
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Dużą blachę wyścielamy papierem do pieczenia i spryskujemy oliwą.
  2. Żółtka ucieramy z cukrem i wanilią na puszysty krem. W czasie ubijania wlewamy wodę i wszystko razem mieszamy. Białka ubijamy na sztywno i łączymy z żółtkami. Mąkę przesiewamy, łączymy z mąką ziemniaczaną i powoli dodajemy do masy jajecznej. (do łączenia mąki i masy używamy łyżki). Ciasto wylewamy na przygotowaną wcześniej blachę. Pieczemy około 12 minut.
  3. Serek ucieramy z cukrem. Śmietankę ubijamy na sztywno i łączymy z mascarpone.
  4. Upieczone ciasto( chłodne) przekładamy na obsypaną cukrem ściereczkę, ściągamy papier. Na wierzch rozkładamy masę, a na nią banany (odkroiłam końcówki i skropiłam sokiem z cytryny) Ciasto za pomocą ściereczki zwijamy ściśle w roladę. Owijamy w folię i wkładamy do lodówki na 2 godziny.
  5. Po upływie czasu ciasto można posypać cukrem pudrem.

Opis

Ma piękny bananowy zapach i pyszny kremik:)

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!