Rolada z mascarpone i bananem
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Rolada z mascarpone i bananem](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699977335153.jpeg&w=3840&q=75)
Rolada z mascarpone i bananem jest idealnym deserem dla fanów bananowego smaku. Ciasto ma piękny bananowy zapach i pyszny krem.
0
0 / 0
Rolada z mascarpone i bananem jest idealnym deserem dla fanów bananowego smaku. Ciasto ma piękny bananowy zapach i pyszny krem.
14
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
15 porcji
Składniki
60 woda
1 łyżecz. mąka ziemniaczana
0.25 łyżecz. ekstrakt waniliowy
2 łyżecz. sok z cytryny
80 g mąka pszenna tortowa
65 g cukier
40 g cukier
1 szt. ciasto
3 szt. żółtko jaja kurzego
4 szt. białko jaja kurzego
2 szt. banan
2 łyżka oliwa z oliwek
15 dag. serek mascarpone
15 dag. śmietanka kremowa 30%
Przygotowanie
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Dużą blachę wyścielamy papierem do pieczenia i spryskujemy oliwą.
Żółtka ucieramy z cukrem i wanilią na puszysty krem. W czasie ubijania wlewamy wodę i wszystko razem mieszamy. Białka ubijamy na sztywno i łączymy z żółtkami. Mąkę przesiewamy, łączymy z mąką ziemniaczaną i powoli dodajemy do masy jajecznej. Ciasto wylewamy na przygotowaną wcześniej blachę. Pieczemy około 12 minut.
Serek ucieramy z cukrem. Śmietankę ubijamy na sztywno i łączymy z mascarpone.
Upieczone i ostudzone ciasto przekładamy na obsypaną cukrem ściereczkę, ściągamy papier. Na wierzch rozkładamy masę, a na nią banany. Ciasto za pomocą ściereczki zwijamy ściśle w roladę. Owijamy w folię i wkładamy do lodówki na 2 godziny.
Po upływie czasu ciasto można posypać cukrem pudrem.