Rolada z indyka ze śródziemnomorskim nadzieniem

m7

Indyk pachnący południem
Wartości odżywcze na porcję
Energia
579
kcal
Białka
69
gram
Węglowodany
3
gram
Tłuszcze
30
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Indyk pachnący południem
8
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. sól, pieprz
800 g filet z indyka
6 szt. pomidory suszone
1 szt. mozzarella
6 szt. bazylia
0.30 szt. feta
2 łyżka czosnek
3 łyżka oliwa z oliwek
Przygotowanie
Oczyszczony filet kładziemy na foli, rozkrawamy na płasko, przykrywamy folią, aby tłuczkiem nie zniszczyć powierzchni mięsa i powoli równomiernie rozbijamy filet najcieniej, jak się da ale uważajac, zeby nie powstały dziury. Następnie filet solimy, oprószyłam świeżo zmielonym czarnym pieprzem, posypałam czosnkiem granulowanym.
Na mięsie z boku układam równomiernie warstwę pokrojonej fety, na to pomidory suszone, listki bazyli i przykrywam plasterkami mozzarelli.
Filet zwijamy tak zeby zwinac go w całosci ściśle róznież w folie na ktorej lezał, tak zeby go zostawic na jakies 15 minut i zeby rolada nabrała kształtu. Nastepnie odwijam z folii, wołam meza ktory mi te rolade profesjonalnie zwiazuje :)
Rozgrzewamy patelnie z oliwa smaze roladę z kazdej strony.przez kilka minut.
Potem filet laduje w rekawie foliowym razem z sosem z patelni i do piekarnika nagrzanego do 180st. na jakies 40 minut. W trakcie pieczenia przewrociłam go raz. Po upieczeniu zdjełam sznurek i pokroiłam ostrym nozem w plastry.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
579
kcal
Białka
69
gram
Węglowodany
3
gram
Tłuszcze
30
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.