Rolada truskawkowa
m7
Pyszniutka rolada z kremem truskawkowym. Najlepiej zrobić ją 2 dni wcześniej i przechowywać w lodówce, wtedy z kremu zrobi się fajniutka pianka.
0
0 / 0
Pyszniutka rolada z kremem truskawkowym. Najlepiej zrobić ją 2 dni wcześniej i przechowywać w lodówce, wtedy z kremu zrobi się fajniutka pianka.
11
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
15 porcji
Składniki
0.50 kg truskawki
1 szcz. sól biała
1 łyżeczka proszek do pieczenia
125 g cukier
125 g mąka pszenna tortowa
1 szkl. śmietanka kremowa 30%
4 szt. jaja kurze całe
1 szt. galaretka truskawkowa
4 łyżka woda gorąca
3 łyżka cukier
4 łyżka cukier puder
Przygotowanie
Żółtka ubić z wodą, cukrem i solą, aż do otrzymania pulchnej masy.
dodać ubite białka, a następnie stopniowo wsypać przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać.
piec na blaszce z piekarnika w 180 stopniach, najlepiej na folii alu.
truskawki zmiksować z cukrem.
galaretkę sporządzić używając 1/2 wody. Ostudzić i wymieszać z truskawkami
śmietanę ubić i odłożyć 4 łyżki do dekoracji, resztę wymieszać z musem.
upieczone ciasto wyłożyć na ściereczkę posypaną cukrem pudrem i jeszcze ciepłą zwinąć w rulon (razem ze ściereczką).
gdy ciasto wystygnie rozwinąć je, nałożyć masę i zwinąć. Zapakować w folię i do lodówki.
przed podaniem udekorować bitą śmietaną oraz owocami.