Rolada truskawkowa

m7
Rolada truskawkowa

0

0 / 0

Pyszniutka rolada z kremem truskawkowym. Najlepiej zrobić ją 2 dni wcześniej i przechowywać w lodówce, wtedy z kremu zrobi się fajniutka pianka.

11

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


15 porcji

Składniki

0.50 kg truskawki

1 szczyp. sól biała

1 łyżecz. proszek do pieczenia

125 g cukier

125 g mąka pszenna tortowa

1 szkl. śmietanka kremowa 30%

4 szt. jaja kurze całe

1 szt. galaretka truskawkowa

4 łyżka woda gorąca

3 łyżka cukier

4 łyżka cukier puder

Przygotowanie


1

Żółtka ubić z wodą, cukrem i solą, aż do otrzymania pulchnej masy.

2

dodać ubite białka, a następnie stopniowo wsypać przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać.

3

piec na blaszce z piekarnika w 180 stopniach, najlepiej na folii alu.

4

truskawki zmiksować z cukrem.

5

galaretkę sporządzić używając 1/2 wody. Ostudzić i wymieszać z truskawkami

6

śmietanę ubić i odłożyć 4 łyżki do dekoracji, resztę wymieszać z musem.

7

upieczone ciasto wyłożyć na ściereczkę posypaną cukrem pudrem i jeszcze ciepłą zwinąć w rulon (razem ze ściereczką).

8

gdy ciasto wystygnie rozwinąć je, nałożyć masę i zwinąć. Zapakować w folię i do lodówki.

9

przed podaniem udekorować bitą śmietaną oraz owocami.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

167

kcal

Białka

3

gram

Węglowodany

23

gram

Tłuszcze

6

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły