Rolada śmietankowa
m7
Lekka i delikatna rolada, zachwyci każdego kto jej spróbuje. Kremowe nadzienie i miękkie ciasto to smakowite połączenie. Warto podawać z malinami.
0
0 / 0
Lekka i delikatna rolada, zachwyci każdego kto jej spróbuje. Kremowe nadzienie i miękkie ciasto to smakowite połączenie. Warto podawać z malinami.
6
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 l śmietanka kremowa 30%
10 szt. jaja kurze całe
1 dag. śmietana
10 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna
10 łyżka cukier
Przygotowanie
Żółtka oddzielić od białek. Ubić żółtka z cukrem do białości, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić pianę na sztywno, wmieszać do masy żółtkowej, lekko wymieszać. Ciasto wylać na papier pergaminowy, wysmarowanym tłuszczem, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec na złoty kolor. Krem
śmietanę schłodzić, ubić z śmietan-fixem. Wystudzoną roladę przełożyć ubitą śmietaną, zwinąć i włożyć do lodówki.