Rolada śmietankowa

m7
Rolada śmietankowa

0

0 / 0

Lekka i delikatna rolada, zachwyci każdego kto jej spróbuje. Kremowe nadzienie i miękkie ciasto to smakowite połączenie. Warto podawać z malinami.

6

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

1 łyżecz. proszek do pieczenia

1 l śmietanka kremowa 30%

10 szt. jaja kurze całe

1 dag. śmietana

10 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna

10 łyżka cukier

Przygotowanie


1

Żółtka oddzielić od białek. Ubić żółtka z cukrem do białości, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić pianę na sztywno, wmieszać do masy żółtkowej, lekko wymieszać. Ciasto wylać na papier pergaminowy, wysmarowanym tłuszczem, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec na złoty kolor. Krem

2

śmietanę schłodzić, ubić z śmietan-fixem. Wystudzoną roladę przełożyć ubitą śmietaną, zwinąć i włożyć do lodówki.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

386

kcal

Białka

9

gram

Węglowodany

19

gram

Tłuszcze

30

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły