Rolada śmietankowa
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Rolada śmietankowa](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973364672.jpeg&w=3840&q=75)
Lekka i delikatna rolada, zachwyci każdego kto jej spróbuje. Kremowe nadzienie i miękkie ciasto to smakowite połączenie. Warto podawać z malinami.
0
0 / 0
Lekka i delikatna rolada, zachwyci każdego kto jej spróbuje. Kremowe nadzienie i miękkie ciasto to smakowite połączenie. Warto podawać z malinami.
6
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 l śmietanka kremowa 30%
10 szt. jaja kurze całe
1 dag. śmietana
10 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna
10 łyżka cukier
Przygotowanie
Żółtka oddzielić od białek. Ubić żółtka z cukrem do białości, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić pianę na sztywno, wmieszać do masy żółtkowej, lekko wymieszać. Ciasto wylać na papier pergaminowy, wysmarowanym tłuszczem, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec na złoty kolor. Krem
śmietanę schłodzić, ubić z śmietan-fixem. Wystudzoną roladę przełożyć ubitą śmietaną, zwinąć i włożyć do lodówki.