Rolada serowo-grzybowa
m7
rolada serowa - bardzo smaczna
Wartości odżywcze na porcję
Energia
380
kcal
Białka
27
gram
Węglowodany
4
gram
Tłuszcze
28
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
rolada serowa - bardzo smaczna
6
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
1 kg ser żółty
0.50 kg pieczarki
1 łyżecz. sól
1 łyżecz. pieprz
1 szt. nać pietruszki
1 łyżka masło
Przygotowanie
pieczarki myjemy i kroimy w cienkie półplaterki, po czym smażymy do miekkosci na masle, gdy sa juz miekkie, to doprawiamy pieprzem i solą, siekamy drobno natke pietruszki, wrzucamy do garnka i dokladnie mieszamy. Odtsawic do wystygniecia (ale nie moga byc zimne).
w tym czasie nastawiamy duży garnek wody, całą kostke sera wrzucamy do specjalnej foli zawiązujmy i gdy woda sie gotuje to wrzucamy i trzymamy w niej (ciagle sie ma gotowac) ok 5-8 minut. Tak aby ser sie całkowicie roztopil.
Wyciagamy z wody, szybko rozcinamy folie i wylewamy ser na blat, lekko rozciagamy dłonmi by powstal prostoką nieco wiekszy niz tradycyjna blaszka do ciast. Wykładamy na to pioeczarki, rozprowadzamy równomiernie i jeszcze cieple zawijamy w rolade, owijamy w folie aluminiowa i ostawiamy na kilka godzin do stęzenia