Rolada rybna w galarecie
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
formularz
![Rolada rybna w galarecie](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699986926401.jpeg&w=3840&q=75)
Rolada rybna w galarecie to ciekawy sposób na podanie ryby. Polecamy fanom tradycyjnej kuchni - ta wariacja z pewności przypadnie Wam do gustu.
0
0 / 0
Rolada rybna w galarecie to ciekawy sposób na podanie ryby. Polecamy fanom tradycyjnej kuchni - ta wariacja z pewności przypadnie Wam do gustu.
13
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
1 kg filet z dorsza
3 szt. jajko
120 g bułka tarta
1 l wywar z ryby
2 szt. liść laurowy
4 szt. ziele angielskie
1 łyżecz. pieprz kolorowy
4 szczyp. sól
4 łyżka żelatyna
50 ciepła woda
3 łyżka sok z cytryny
3 łyżecz. posiekana natka pietruszki
3 łyżecz. chrzan krakus
Przygotowanie
Ryby gotujemy w bulionie rybnym z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego przez ok. 20 minut.
Wyjmujemy, odsączamy i pozbawiamy ości. Zachowujemy litr wywaru.
Następnie miksujemy i mieszamy z bułką tartą. Dodajemy jajka, pieprz i sól.
Masę formujemy w wałeczek, zawijamy w natłuszczoną folię aluminiową i gotujemy na parze 30 minut.
Wystudzoną roladę kroimy w plastry i układamy je na półmisku.
Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie i łączymy ją z gorącym wywarem. Po wystudzeniu zalewamy roladę.
Przed podaniem dekorujemy natka pietruszki, skrapiamy sokiem z cytryny i podajemy z chrzanem.