Rolada rybna w galarecie

formularz
Rolada rybna w galarecie

0

0 / 0

Rolada rybna w galarecie to ciekawy sposób na podanie ryby. Polecamy fanom tradycyjnej kuchni - ta wariacja z pewności przypadnie Wam do gustu.

13

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

1 kg filet z dorsza

3 szt. jajko

120 g bułka tarta

1 l wywar z ryby

2 szt. liść laurowy

4 szt. ziele angielskie

1 łyżecz. pieprz kolorowy

4 szczyp. sól

4 łyżka żelatyna

50 ciepła woda

3 łyżka sok z cytryny

3 łyżecz. posiekana natka pietruszki

3 łyżecz. chrzan krakus

Przygotowanie


1

Ryby gotujemy w bulionie rybnym z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego przez ok. 20 minut.

2

Wyjmujemy, odsączamy i pozbawiamy ości. Zachowujemy litr wywaru.

3

Następnie miksujemy i mieszamy z bułką tartą. Dodajemy jajka, pieprz i sól.

4

Masę formujemy w wałeczek, zawijamy w natłuszczoną folię aluminiową i gotujemy na parze 30 minut.

5

Wystudzoną roladę kroimy w plastry i układamy je na półmisku.

6

Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie i łączymy ją z gorącym wywarem. Po wystudzeniu zalewamy roladę.

7

Przed podaniem dekorujemy natka pietruszki, skrapiamy sokiem z cytryny i podajemy z chrzanem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

920

kcal

Białka

131

gram

Węglowodany

52

gram

Tłuszcze

16

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły