Rolada pomidorowa z suszonymi pomidorami
Łowicz
Rolada pomidorowa z suszonymi pomidorami to doskonały wybór na smaczną przekąskę, która nie tylko pysznie smakuje, ale i świetnie prezentuje się na stole. Idealnie sprawdzi się na różnego rodzaju przyjęcia, imprezy, uroczystości i święta.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2072
kcal
Białka
91
gram
Węglowodany
163
gram
Tłuszcze
124
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Rolada pomidorowa z suszonymi pomidorami to doskonały wybór na smaczną przekąskę, która nie tylko pysznie smakuje, ale i świetnie prezentuje się na stole. Idealnie sprawdzi się na różnego rodzaju przyjęcia, imprezy, uroczystości i święta.
17
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
2 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
200 g suszone pomidory
100 g serek śmietankowy
2 łyżka jogurt naturalny
3 szt. jajka kurze
2 łyżka mąka pszenna
2 łyżka mąka ziemniaczana
1 łyżecz. proszek do pieczenia
100 g ser żółty
0.50 szkl. woda
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz czarny
1 szczyp. papryka słodka
1 szczyp. czosnek granulowany
1 szczyp. majeranek
1 szczyp. bazylia
50 ml olej
Przygotowanie
Żółtka rozdzielamy od białek.
W misce ubijamy żółtka, dodając stopniowo gorącą wodę. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, starty ser żółty, przyprawy i dokładnie mieszamy.
Do masy żółtkowej przesiewamy obie mąki, proszek do pieczenia i olej. Dokładnie miksujemy, aby nie było grudek.
Piekarnik rozgrzewamy na 180°C. W drugiej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Masę białkową dodajemy do masy pomidorowej i łączymy je ze sobą.
Ciasto wylewamy na blaszkę i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut. Po wyciągnięciu odstawiamy do ostudzenia.
Po ostudzeniu mieszamy serek śmietankowy z jogurtem i smarujemy po wypieczonym cieście. Następnie wykładamy na nie pokrojone suszone pomidory.
Zawijamy roladę w folii aluminiowej w rulon i odstawiamy na 30 minut do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki kroimy roladę pomidorową w plastry.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2072
kcal
Białka
91
gram
Węglowodany
163
gram
Tłuszcze
124
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.