Rolada jagodowa
maspexdigital
Wakacje to idealna pora na wykorzystanie darów natury i świeżych owoców do przygotowania lekkich deserów. Przekonaj się jak smakuje rolada jagodowa z naszego przepisu. Ubij jajka na puszystą kremową masę, przesiej przez sitko mąkę i wymieszaj ją delikatnie łyżką. Do osobnej miseczki odłóż 2 - 3 łyżeczki ciasta, wymieszaj z kakao i przełóż do rękawa cukierniczego. Na posmarowaną masłem blachę wylej ciasto i wygładź je za pomocą łyżki. Na wierzchu utwórz wzorki według upodobania. Ciasto piecz ok. 20 minut. Wystudzone ciasto wyjmij na osobny papier do pieczenia, posmaruj powierzchnię dżemem jagodowym, a następnie zwiń ciasto. Delektuj się pyszną roladą jagodową w wersji solo lub z dodatkami np. w postaci lodów.
0
0 / 0
Wakacje to idealna pora na wykorzystanie darów natury i świeżych owoców do przygotowania lekkich deserów. Przekonaj się jak smakuje rolada jagodowa z naszego przepisu. Ubij jajka na puszystą kremową masę, przesiej przez sitko mąkę i wymieszaj ją delikatnie łyżką. Do osobnej miseczki odłóż 2 - 3 łyżeczki ciasta, wymieszaj z kakao i przełóż do rękawa cukierniczego. Na posmarowaną masłem blachę wylej ciasto i wygładź je za pomocą łyżki. Na wierzchu utwórz wzorki według upodobania. Ciasto piecz ok. 20 minut. Wystudzone ciasto wyjmij na osobny papier do pieczenia, posmaruj powierzchnię dżemem jagodowym, a następnie zwiń ciasto. Delektuj się pyszną roladą jagodową w wersji solo lub z dodatkami np. w postaci lodów.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 opak. konfitura jagodowa łowicz
100 g mąka pszenna tortowa lubella
100 g cukier
4 szt. jaja l
1 łyżecz. kakao decomorreno
1 łyżecz. masło
1 szczyp. sól
10 g cukier puder
Przygotowanie
Jajka ubij z cukrem na puszystą kremową masę. Przesiej przez sitko mąkę i wymieszaj delikatnie za pomocą łyżki. Do małej miseczki przełóż 2-3 łyżki ciasta, wymieszaj z kakao i przełóż do rękawa cukierniczego lub sztywnego woreczka.
Blachę posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wlej do formy, wygładź powierzchnię za pomocą łyżki. Na wierzchu utwórz wzorki. Piecz ciasto w temperaturze 200 st. przez około 10-15 minut, aż wierzch ciasta się zarumieni.
Przygotuj drugi kawałek papieru do pieczenia, pokryj powierzchnie cukrem puder. Przełóż lekko wystudzone ciasto na przygotowany papier (wzorkiem do dołu). Zdejmij z ciasta górny arkusz papieru, delikatnie zaczynać od jednego z brzegów.
Posmaruj powierzchnię dżemem, następnie zwiń ciasto w roladę. Gdy ciasto jest jeszcze ciepłe, powinno bez łamania przyjąć kształt.
Z wierzchu ciast możesz za pomocą pędzla pozbyć się nadmiaru cukru pudru, tak aby stał się widoczny wzór. Opcjonalnie możesz dodatkowo wierzch pokryć ulubioną polewą lub lukrem.