0

Składniki

100 Gramów
ingridient
mąka pszenna tortowa Lubella
1 Łyżeczka
ingridient
Kakao DecoMorreno
1 Opakowanie
ingridient
konfitura jagodowa łowicz
100 Gramów
cukier
4 Sztuki
Jaja L
1 Łyżeczka
masło
1 Szczypta
sól
10 Gramów
cukier puder
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Jajka ubij z cukrem na puszystą kremową masę. Przesiej przez sitko mąkę i wymieszaj delikatnie za pomocą łyżki. Do małej miseczki przełóż 2-3 łyżki ciasta, wymieszaj z kakao i przełóż do rękawa cukierniczego lub sztywnego woreczka.
  2. Blachę posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wlej do formy, wygładź powierzchnię za pomocą łyżki. Na wierzchu utwórz wzorki. Piecz ciasto w temperaturze 200 st. przez około 10-15 minut, aż wierzch ciasta się zarumieni.
  3. Przygotuj drugi kawałek papieru do pieczenia, pokryj powierzchnie cukrem puder. Przełóż lekko wystudzone ciasto na przygotowany papier (wzorkiem do dołu). Zdejmij z ciasta górny arkusz papieru, delikatnie zaczynać od jednego z brzegów.
  4. Posmaruj powierzchnię dżemem, następnie zwiń ciasto w roladę. Gdy ciasto jest jeszcze ciepłe, powinno bez łamania przyjąć kształt.
  5. Z wierzchu ciast możesz za pomocą pędzla pozbyć się nadmiaru cukru pudru, tak aby stał się widoczny wzór. Opcjonalnie możesz dodatkowo wierzch pokryć ulubioną polewą lub lukrem.

Opis

Wakacje to idealna pora na wykorzystanie darów natury i świeżych owoców do przygotowania lekkich deserów. Przekonaj się jak smakuje rolada jagodowa z naszego przepisu. Ubij jajka na puszystą kremową masę, przesiej przez sitko mąkę i wymieszaj ją delikatnie łyżką. Do osobnej miseczki odłóż 2 - 3 łyżeczki ciasta, wymieszaj z kakao i przełóż do rękawa cukierniczego. Na posmarowaną masłem blachę wylej ciasto i wygładź je za pomocą łyżki. Na wierzchu utwórz wzorki według upodobania. Ciasto piecz ok. 20 minut. Wystudzone ciasto wyjmij na osobny papier do pieczenia, posmaruj powierzchnię dżemem jagodowym, a następnie zwiń ciasto. Delektuj się pyszną roladą jagodową w wersji solo lub z dodatkami np. w postaci lodów.

Podobne przepisy

Kakaowa karpatka

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Kakaowa karpatka

Naleśniki z owocami

Przepis
Łatwy Do 40 min
Naleśniki z owocami

Kakaowe serca

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Kakaowe serca

Torcik czekoladowy przekładany Czekodżemem Śliwkowym Łowicz

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Torcik czekoladowy przekładany Czekodżemem Śliwkowym Łowicz

Fondant czekoladowy

Przepis
Łatwy Do 15 min
Fondant czekoladowy

Torcik czekoladowy przekładamy dżemem

Przepis
Średni Do 1 godz
Torcik czekoladowy przekładamy dżemem

Ciasteczka adwentowe

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Ciasteczka adwentowe

Eklerki z kremem czekoladowym

Przepis
Średni Do 1 godz
Eklerki z kremem czekoladowym

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!