Rolada jagodowa

maspexdigital
Rolada jagodowa

0

0 / 0

Wakacje to idealna pora na wykorzystanie darów natury i świeżych owoców do przygotowania lekkich deserów. Przekonaj się jak smakuje rolada jagodowa z naszego przepisu. Ubij jajka na puszystą kremową masę, przesiej przez sitko mąkę i wymieszaj ją delikatnie łyżką. Do osobnej miseczki odłóż 2 - 3 łyżeczki ciasta, wymieszaj z kakao i przełóż do rękawa cukierniczego. Na posmarowaną masłem blachę wylej ciasto i wygładź je za pomocą łyżki. Na wierzchu utwórz wzorki według upodobania. Ciasto piecz ok. 20 minut. Wystudzone ciasto wyjmij na osobny papier do pieczenia, posmaruj powierzchnię dżemem jagodowym, a następnie zwiń ciasto. Delektuj się pyszną roladą jagodową w wersji solo lub z dodatkami np. w postaci lodów.

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 opak. konfitura jagodowa łowicz

100 g mąka pszenna tortowa lubella

100 g cukier

4 szt. jaja l

1 łyżecz. kakao decomorreno

1 łyżecz. masło

1 szczyp. sól

10 g cukier puder

Przygotowanie


1

Jajka ubij z cukrem na puszystą kremową masę. Przesiej przez sitko mąkę i wymieszaj delikatnie za pomocą łyżki. Do małej miseczki przełóż 2-3 łyżki ciasta, wymieszaj z kakao i przełóż do rękawa cukierniczego lub sztywnego woreczka.

2

Blachę posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wlej do formy, wygładź powierzchnię za pomocą łyżki. Na wierzchu utwórz wzorki. Piecz ciasto w temperaturze 200 st. przez około 10-15 minut, aż wierzch ciasta się zarumieni.

3

Przygotuj drugi kawałek papieru do pieczenia, pokryj powierzchnie cukrem puder. Przełóż lekko wystudzone ciasto na przygotowany papier (wzorkiem do dołu). Zdejmij z ciasta górny arkusz papieru, delikatnie zaczynać od jednego z brzegów.

4

Posmaruj powierzchnię dżemem, następnie zwiń ciasto w roladę. Gdy ciasto jest jeszcze ciepłe, powinno bez łamania przyjąć kształt.

5

Z wierzchu ciast możesz za pomocą pędzla pozbyć się nadmiaru cukru pudru, tak aby stał się widoczny wzór. Opcjonalnie możesz dodatkowo wierzch pokryć ulubioną polewą lub lukrem.

Wideo z przygotowania przepisu

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły