Rolada jabłkowa

m7
Rolada jabłkowa

0

0 / 0

Rolada jabłkowa na podwieczorek...

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

100 g masło

100 g cukier

250 g mąka pszenna tortowa

500 g jabłko

50 g rodzynki

2 szt. żółtko jaja kurzego

1 szt. cukier waniliowy

2 łyżka bułka tarta

2 łyżka rum

0.50 szkl. piwo ciemne

Przygotowanie


1

Żółtka utrzeć z masłem i cukrem, stopniowo dodawać mąkę i piwo.

2

Wyrobić ciasto.

3

Odłożyć na 30 minut w chłodne miejsce.

4

W tym czasie przygotować masę jabłkową; jabłka zetrzeć grubo na tarce, dodać rum, tartą bułkę, łyżkę cukru, rodzynki.

5

Ciasto rozwałkować, rozłożyć równomiernie masę, zwinąć rulon, piec ok. 45 minut w średnio gorącym piekarniku.

6

Upieczone i ostudzone posypane cukrem waniliowym.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły