Rolada jabłkowa
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Rolada jabłkowa](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976425234.jpeg&w=3840&q=75)
Rolada jabłkowa na podwieczorek...
0
0 / 0
Rolada jabłkowa na podwieczorek...
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
6 porcji
Składniki
100 g masło
100 g cukier
250 g mąka pszenna tortowa
500 g jabłko
50 g rodzynki
2 szt. żółtko jaja kurzego
1 szt. cukier waniliowy
2 łyżka bułka tarta
2 łyżka rum
0.50 szkl. piwo ciemne
Przygotowanie
1
Żółtka utrzeć z masłem i cukrem, stopniowo dodawać mąkę i piwo.
2
Wyrobić ciasto.
3
Odłożyć na 30 minut w chłodne miejsce.
4
W tym czasie przygotować masę jabłkową; jabłka zetrzeć grubo na tarce, dodać rum, tartą bułkę, łyżkę cukru, rodzynki.
5
Ciasto rozwałkować, rozłożyć równomiernie masę, zwinąć rulon, piec ok. 45 minut w średnio gorącym piekarniku.
6
Upieczone i ostudzone posypane cukrem waniliowym.