Rolada drobiowa z krokiecikami ziemniaczanymi

m7
Rolada drobiowa z krokiecikami ziemniaczanymi

0

0 / 0

świetnie danie na uroczystość lub kolacje (obiad) we dwoje

17

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szcz. sól

1 szcz. pieprz

1 szcz. papryka słodka

1 szcz. gałka muszkatołowa

1 szcz. curry

1 łyżeczka masło

1 łyżeczka mąka ziemniaczana

1 łyżeczka sok z cytryny

500 g pierś kurczaka

500 g ziemniaki

30 g ser żółty

0.25 szkl. śmietana

0.25 szkl. woda

4 szt. plastry sera żółtego

1 szt. jaja kurze całe

1 szt. nać pietruszki

3 łyżka mąka pszenna

Przygotowanie


1

Piersi przecinamy wzdłuż nie do końca rozkładamy i rozbijamy delikatnie,

2

Przyprawiamy oliwą, sokiem z cytryny, solą, pieprzem, papryką, curry i wkładamy na chwilę do lodówki,

3

Po wyjęciu na piersi rozkładamy plastry sera posypujemy częścią posiekanej natki pietruszki, rolujemy i związujemy sznurkiem,

4

Obsmażamy na patelni, a następnie pieczemy w piekarniku ok 15 min,

5

Po upieczeniu roladę zdejmujemy z patelni,

6

Do powstałego tłuszczu dodajemy masło, wlewamy śmietanę i wodę z mąką ziemniaczaną, doprawiamy i dodajemy resztę natki pietruszki, grzejemy aż sos zgęstnieje,

7

Obrane ziemniaki gotujemy, ubijamy, od stawiamy do ostygnięcia,

8

Dodajemy do nich starty ser, jajko, 2 łyżki mąki, przyprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i papryką,

9

Mieszamy, z masy formujemy małe krokieciki obtaczamy w reszcie mąki i obsmażamy na złoty kolor,

10

Roladę kroimy i podajemy z krokietami i sosem

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły