Rolada drobiowa z krokiecikami ziemniaczanymi
m7
świetnie danie na uroczystość lub kolacje (obiad) we dwoje
0
0 / 0
świetnie danie na uroczystość lub kolacje (obiad) we dwoje
17
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szcz. sól
1 szcz. pieprz
1 szcz. papryka słodka
1 szcz. gałka muszkatołowa
1 szcz. curry
1 łyżeczka masło
1 łyżeczka mąka ziemniaczana
1 łyżeczka sok z cytryny
500 g pierś kurczaka
500 g ziemniaki
30 g ser żółty
0.25 szkl. śmietana
0.25 szkl. woda
4 szt. plastry sera żółtego
1 szt. jaja kurze całe
1 szt. nać pietruszki
3 łyżka mąka pszenna
Przygotowanie
Piersi przecinamy wzdłuż nie do końca rozkładamy i rozbijamy delikatnie,
Przyprawiamy oliwą, sokiem z cytryny, solą, pieprzem, papryką, curry i wkładamy na chwilę do lodówki,
Po wyjęciu na piersi rozkładamy plastry sera posypujemy częścią posiekanej natki pietruszki, rolujemy i związujemy sznurkiem,
Obsmażamy na patelni, a następnie pieczemy w piekarniku ok 15 min,
Po upieczeniu roladę zdejmujemy z patelni,
Do powstałego tłuszczu dodajemy masło, wlewamy śmietanę i wodę z mąką ziemniaczaną, doprawiamy i dodajemy resztę natki pietruszki, grzejemy aż sos zgęstnieje,
Obrane ziemniaki gotujemy, ubijamy, od stawiamy do ostygnięcia,
Dodajemy do nich starty ser, jajko, 2 łyżki mąki, przyprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i papryką,
Mieszamy, z masy formujemy małe krokieciki obtaczamy w reszcie mąki i obsmażamy na złoty kolor,
Roladę kroimy i podajemy z krokietami i sosem