0

Składniki

2 Szklanki
MASA:
7 Sztuk
jaja kurze całe
1 Sztuka
CUKIER WANILIOWY
13 Dekagramów
cukier
14 Dekagramów
mąka pszenna tortowa
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj dokładnie z cukrami. Ubij pianę z białek. Do żółtek dodawaj naprzemian mąkę i białka. Jak największą blachę wyłóż pergaminem, wylej ciasto, wstaw do nagrzanego piekarnika (160 stopni). Jeżeli twój piekarnik ma taką możliwość, piecz ciasto najpierw z dołu, a gdy wyrośnie - z góry. Gdy biszkopt trochę ostygnie, posmaruj go (dosyć cienko) masą lub marmoladą, zwiń w rulon, owiń ciasno folią aluminiową i wstaw do lodówki do "wyrolowania".

Opis

Efektowny deser o ulubionym smaku (zamiast masy może być marmolada).

Podobne przepisy

Makowiec

Przepis
Średni Do 1 godz
Makowiec

Makowiec ucierany

Przepis
Średni Do 3 godz
Makowiec ucierany

Mazurek

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Mazurek

Naleśniki z białym serem

Przepis
Łatwy Do 40 min
Naleśniki z białym serem

Pełnoziarnista babka z gruszką, jabłkami i lukrem malinowym

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Pełnoziarnista babka z gruszką, jabłkami i lukrem malinowym

Puszysty sernik

Przepis
Średni Do 40 min
Puszysty sernik

Sernik z makiem

Przepis
Trudny Do 1 godz
Sernik z makiem

Sernik z polewą kakaową

Przepis
Średni Do 3 godz
Sernik z polewą kakaową

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!