0

Składniki

2 Szklanki
MASA:
7 Sztuk
jaja kurze całe
1 Sztuka
CUKIER WANILIOWY
13 Dekagramów
cukier
14 Dekagramów
mąka pszenna tortowa
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj dokładnie z cukrami. Ubij pianę z białek. Do żółtek dodawaj naprzemian mąkę i białka. Jak największą blachę wyłóż pergaminem, wylej ciasto, wstaw do nagrzanego piekarnika (160 stopni). Jeżeli twój piekarnik ma taką możliwość, piecz ciasto najpierw z dołu, a gdy wyrośnie - z góry. Gdy biszkopt trochę ostygnie, posmaruj go (dosyć cienko) masą lub marmoladą, zwiń w rulon, owiń ciasno folią aluminiową i wstaw do lodówki do "wyrolowania".

Opis

Efektowny deser o ulubionym smaku (zamiast masy może być marmolada).

Podobne przepisy

Makowiec

Średni Do 1 godz.

Makowiec ucierany

Średni Do 3 godz.

Mazurek

Łatwy Do 1 godz.

Naleśniki z białym serem

Łatwy Do 40 min.

Pełnoziarnista babka z gruszką, jabłkami i lukrem malinowym

Łatwy Do 1 godz.

Puszysty sernik

Średni Do 40 min.

Sernik z makiem

Trudny Do 1 godz.

Babka cytrynowo kakaowa

Średni Do 3 godz.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min.

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!