Rolada biszkoptowa z makiem
eluchap
Dobra rolada nie tylko od święta. Drożdżowe ciasto zawinięte z aromatyczną masą makową skradnie Wasze serca. Pycha!
0
0 / 0
Dobra rolada nie tylko od święta. Drożdżowe ciasto zawinięte z aromatyczną masą makową skradnie Wasze serca. Pycha!
7
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
1 kg masa makowa
1 szcz. sól
1 łyżeczka proszek do pieczenia
0.75 szkl. cukier puder
5 szt. jaja kurze całe
0.50 szkl. mąka lubella puszysta tortowa
0.50 szkl. mąka ziemniaczana
Przygotowanie
Białka oddzielić od żółtek,dodać szczyptę soli, ubić na sztywną pianę, dodać po jednym żółtku, ubijać.
Następnie dodać cukier i znów ubijać, na końcu dodać wymieszane obydwie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
Wylać na blach wyłożoną papierem do pieczenia.
Biszkopt piec w temp.180ºC około 15 -20 min.
Upieczoną roladę, zwinąć z pergaminem i zostawić do wystygnięcia.
Następnie rozwinąć, posmarować masą makową, zwinąć, wierz posmarować galaretką i posypać surowym makiem.
Wstawić na godzinę do lodówki.
Roladę można polać lukrem, polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi.