Rolada biszkoptowa z makiem

Lubella
Rolada biszkoptowa z makiem

0

0 / 0

Rolada biszkoptowa z makiem to tradycyjne, świąteczne ciasto, które zachwyca nie tylko smakiem, ale także wyglądem. Delikatny, puszysty biszkopt doskonale łączy się z aromatyczną masą makową pełną rodzynek, orzechów i miodu. To wypiek, który idealnie sprawdzi się na wigilijnym stole, przyjęciu rodzinnym czy spotkaniu z przyjaciółmi. Efektowna spirala maku w środku roladki wygląda niezwykle apetycznie, a smak ciasta przypomina domowe wypieki naszych babć.

13

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Biszkopt

4 szt. jaja

100 g cukier

80 g mąka pszenna tortowa lubella

20 g mąka ziemnaczana

1 łyżecz. proszek do pieczenia

Masa makowa

200 g suchy mak

50 g masło

80 g cukier

1 opak. cukier wanilinowy

50 g orzechy włoskie posiekane

2 łyżka miód

1 szt. białko jaja kurzego

50 g rodzynki

Przygotowanie


1

Zacznij od przygotowania masy makowej. Mak przepłucz i zalej wrzątkiem, odstaw na 30 minut. Następnie odcedź i zmiel dwukrotnie w maszynce.

2

W rondlu rozpuść masło, dodaj cukier, wanilię, miód, rodzynki i orzechy. Na koniec wmieszaj zmielony mak. Zdejmij z ognia, lekko ostudź i dodaj ubitą pianę z białka. Delikatnie wymieszaj.

3

W międzyczasie przygotuj biszkopt. Oddziel białka od żółtek. Ubij białka ze szczyptą soli, stopniowo dodawaj cukier, aż powstanie lśniąca piana. Dodawaj po jednym żółtku, ubijając na wolnych obrotach. Na końcu wsyp mąki przesianą z proszkiem i delikatnie wymieszaj szpatułką.

4

Wyłóż blaszkę (30 × 40 cm) papierem do pieczenia posmarowanym olejem. Wylej ciasto, wyrównaj. Piecz 12 minut w 180°C (góra-dół).

5

Gorący biszkopt wyjmij, przełóż na czystą ściereczkę i zroluj. Odstaw do wystygnięcia.

6

Rozwiń biszkopt, posmaruj równomiernie masą makową i ponownie zroluj, pomagając sobie papierem.

7

Odstaw na godzinę w chłodne miejsce.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

307

kcal

Białka

9

gram

Węglowodany

47

gram

Tłuszcze

10

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły