Rolada bezowa z truskawkami i mascarpone
Łowicz
Rolada bezowa z truskawkami i mascarpone to idealne połączenie smaków i tekstur, które będzie świetnym wyborem na letnie spotkania, rodzinne uroczystości czy po prostu jako słodki poczęstunek w ciągu dnia. Chrupiąca na zewnątrz i miękka w środku beza doskonale komponuje się z kremowym nadzieniem z serka mascarpone i soczystymi truskawkami. Całość nie tylko pysznie smakuje, ale i idealnie prezentuje się na stole. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
202
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
25
gram
Tłuszcze
11
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Rolada bezowa z truskawkami i mascarpone to idealne połączenie smaków i tekstur, które będzie świetnym wyborem na letnie spotkania, rodzinne uroczystości czy po prostu jako słodki poczęstunek w ciągu dnia. Chrupiąca na zewnątrz i miękka w środku beza doskonale komponuje się z kremowym nadzieniem z serka mascarpone i soczystymi truskawkami. Całość nie tylko pysznie smakuje, ale i idealnie prezentuje się na stole. Życzymy smacznego!
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
200 g mascarpone
100 ml śmietanka 30%
20 g cukier puder
200 g truskawki
0.50 łyżecz. ekstrakt waniliowy
150 g dżem truskawkowy łowicz
Beza
4 szt. białka
1 łyżecz. mąka ziemniaczana
150 g cukier puder
1 szczyp. sól
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 160°C i wyłóż blachę o wymiarach 30 × 25 cm papierem do pieczenia.
Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną masę. Stopniowo dodawaj 150 g cukru pudru, ciągle mieszając.
Gdy masa będzie sztywna i błyszcząca, dodaj mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj.
Przełóż masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Za pomocą łopatki rozprowadź ją równomiernie na kształt prostokąta.
Piecz bezę przez 25 minut, aż do złocistego koloru.
W międzyczasie przygotuj nadzienie. Dobrze schłodzoną śmietankę ubij z mascarpone i cukrem pudrem. Na koniec dodaj ekstrakt waniliowy i delikatnie wymieszaj.
Upieczoną bezę przykryj z wierzchu papierem do pieczenia i ułóż na nim szeroką deskę. Odwróć bezę na drugą stronę i ściągnij papier z góry.
Umyj truskawki. Część z nich pozostaw do dekoracji wierzchu. Z reszty usuń szypułki i pokrój w kostkę.
Na blat bezowy wyłóż dżem truskawkowy, a następnie porcję kremu mascarpone (część zostaw do dekoracji). Dodaj pokrojone truskawki.
Zaczynając od dłuższego brzegu, mocno zwiń bezę, wciskając ją w pergamin (podobnie jak podczas zwijania sushi). Uważaj, aby papier nie został w środku rolady.
Wierzch rolady bezowej posmaruj kremem mascarpone. Udekoruj całość truskawkami. Opcjonalnie możesz posypać dodatkowo cukrem pudrem lub sproszkowaną herbatą matcha.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
202
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
25
gram
Tłuszcze
11
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.