Rolada bezowa z truskawkami i mascarpone

Łowicz
Rolada bezowa z truskawkami i mascarpone

0

0 / 0

Rolada bezowa z truskawkami i mascarpone to idealne połączenie smaków i tekstur, które będzie świetnym wyborem na letnie spotkania, rodzinne uroczystości czy po prostu jako słodki poczęstunek w ciągu dnia. Chrupiąca na zewnątrz i miękka w środku beza doskonale komponuje się z kremowym nadzieniem z serka mascarpone i soczystymi truskawkami. Całość nie tylko pysznie smakuje, ale i idealnie prezentuje się na stole. Życzymy smacznego!

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

200 g mascarpone

100 ml śmietanka 30%

20 g cukier puder

200 g truskawki

0.50 łyżecz. ekstrakt waniliowy

150 g dżem truskawkowy łowicz

Beza

4 szt. białka

1 łyżecz. mąka ziemniaczana

150 g cukier puder

1 szczyp. sól

Przygotowanie


1

Rozgrzej piekarnik do 160°C i wyłóż blachę o wymiarach 30 × 25 cm papierem do pieczenia.

2

Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną masę. Stopniowo dodawaj 150 g cukru pudru, ciągle mieszając.

3

Gdy masa będzie sztywna i błyszcząca, dodaj mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj.

4

Przełóż masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Za pomocą łopatki rozprowadź ją równomiernie na kształt prostokąta.

5

Piecz bezę przez 25 minut, aż do złocistego koloru.

6

W międzyczasie przygotuj nadzienie. Dobrze schłodzoną śmietankę ubij z mascarpone i cukrem pudrem. Na koniec dodaj ekstrakt waniliowy i delikatnie wymieszaj.

7

Upieczoną bezę przykryj z wierzchu papierem do pieczenia i ułóż na nim szeroką deskę. Odwróć bezę na drugą stronę i ściągnij papier z góry.

8

Umyj truskawki. Część z nich pozostaw do dekoracji wierzchu. Z reszty usuń szypułki i pokrój w kostkę.

9

Na blat bezowy wyłóż dżem truskawkowy, a następnie porcję kremu mascarpone (część zostaw do dekoracji). Dodaj pokrojone truskawki.

10

Zaczynając od dłuższego brzegu, mocno zwiń bezę, wciskając ją w pergamin (podobnie jak podczas zwijania sushi). Uważaj, aby papier nie został w środku rolady.

11

Wierzch rolady bezowej posmaruj kremem mascarpone. Udekoruj całość truskawkami. Opcjonalnie możesz posypać dodatkowo cukrem pudrem lub sproszkowaną herbatą matcha.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

202

kcal

Białka

1

gram

Węglowodany

25

gram

Tłuszcze

11

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły