Rogate uśmiechy
beatawiecz
Wartości odżywcze na porcję
Energia
159
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
15
gram
Tłuszcze
8
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
15
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
2 szkl. lubella mąka poznańska
0.50 kostka masło
0.50 szkl. śmietana
1 dag. drożdże
1 szczyp. sól, pieprz
15 dag. pieczarki
15 dag. mozarella
0.50 szt. papryka czerwona
0.50 szt. cebula
25 dag. szynka konserwowa
212 kukurydza konserwowa
1 łyżka olej
200 g jogurt naturalny
1 łyżka ketchup kotlin łagodny
1 szczyp. zioła prowansalskie
Przygotowanie
Przesianą mąkę i masło posiekać, dodać sól i rozpuszczone w śmietanie drożdże, zagnieść ciasto.
Posiekaną cebulę i pieczarki zesmażyć na oleju, pod koniec dodać pokrojoną paprykę. pozostawić do ostygnięcia. Następnie dodać pokrojoną w kostkę szynkę oraz kukurydzę, wymieszać i doprawić do smaku.
Ciasto rozwałkować i pokroić na kwadraty 10x10 cm, na każdy nałożyć farsz oraz startą mozzarellę. Zlepiać nadając kształt trójkąta, rogi wywinąć lekko ku górze, aby powstał "uśmiech". Piec 20 minut w temperaturze 175 stpni. Podawać na ciepło lub zimno z sosem czosnkowo - ketchupowym.
Jogurt naturalny, ketchup, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz i zioła prowansalskie - wszystkie składniki razem mieszamy.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
159
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
15
gram
Tłuszcze
8
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Laktoza