Rogaliki z serem
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Rogaliki z serem](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975125029.jpeg&w=3840&q=75)
Smaczne rogaliki wypełnione serkiem z waniliową nutą idealnie sprawdzą się na słodką przekąskę. Wystarczy kilka składników, by cieszyć się domowymi rogalikami, jak z piekarni.
0
0 / 0
Smaczne rogaliki wypełnione serkiem z waniliową nutą idealnie sprawdzą się na słodką przekąskę. Wystarczy kilka składników, by cieszyć się domowymi rogalikami, jak z piekarni.
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
100 mleko uht 3,2%
2 szczyp. sól
3 szt. jaja kurze całe
1 szt. budyń śmietankowy
2 łyżka cukier waniliowy
6 łyżka cukier
50 dag. mąka pszenna tortowa
25 dag. ser biały
5 dag. drożdże
25 dag. masło roślinne
Przygotowanie
Drożdże rozkruszyć, wymieszać z ciepłym mlekiem i 2 łyżkami cukru. Odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę pszenną przesiać na stolnicę, dodać miękkie masło, 2 jajka, sól i rozczyn drożdżowy.
Wyrobić ciasto, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ser biały połączyć z 4 łyżkami cukru, jajkiem, cukrem waniliowym i budyniem. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy serowej.
Ciasto drożdżowe rozwałkować, kroić je w trójkąty, nakładać na nie po łyżeczce nadzienia serowego i zawijać na kształt rogalików.
Rogaliki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piec przez 15 - 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Rogaliki można polewać lukrem, polewą czekoladową albo posypywać cukrem pudrem.