Rogaliki z serem

m7
Rogaliki z serem

0

0 / 0

Smaczne rogaliki wypełnione serkiem z waniliową nutą idealnie sprawdzą się na słodką przekąskę. Wystarczy kilka składników, by cieszyć się domowymi rogalikami, jak z piekarni.

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

100 mleko uht 3,2%

2 szcz. sól

3 szt. jaja kurze całe

1 szt. budyń śmietankowy

2 łyżka cukier waniliowy

6 łyżka cukier

50 dek. mąka pszenna tortowa

25 dek. ser biały

5 dek. drożdże

25 dek. masło roślinne

Przygotowanie


1

Drożdże rozkruszyć, wymieszać z ciepłym mlekiem i 2 łyżkami cukru. Odstawić do wyrośnięcia.

2

Mąkę pszenną przesiać na stolnicę, dodać miękkie masło, 2 jajka, sól i rozczyn drożdżowy.

3

Wyrobić ciasto, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

4

Ser biały połączyć z 4 łyżkami cukru, jajkiem, cukrem waniliowym i budyniem. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy serowej.

5

Ciasto drożdżowe rozwałkować, kroić je w trójkąty, nakładać na nie po łyżeczce nadzienia serowego i zawijać na kształt rogalików.

6

Rogaliki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piec przez 15 - 20 minut w temperaturze 180 stopni.

7

Rogaliki można polewać lukrem, polewą czekoladową albo posypywać cukrem pudrem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły