Rogaliki z niespodzianką
mmilena1
Polecamy rogaliki jako alternatywę dla wszechobecnych słodyczy. Nasze wypieki są zdrowe, zrobione z najwyższej jakości składników i pyszne! Doskonałe jako przekąska i zastrzyk energii na dużą przerwę w szkole.
0
0 / 0
Polecamy rogaliki jako alternatywę dla wszechobecnych słodyczy. Nasze wypieki są zdrowe, zrobione z najwyższej jakości składników i pyszne! Doskonałe jako przekąska i zastrzyk energii na dużą przerwę w szkole.
14
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
64 porcje
Składniki
4 szkl. mąka lubella puszysta tortowa
0.25 łyżecz. sól
1 kostka masło
1 szt. jajko
5 dag. drożdże
200 śmietana 30%
0.50 szkl. ciepła woda
4 łyżka cukier
5 szt. jabłka
1 opak. cukier waniliowy
125 g masło
4 łyżka mleko
4 łyżka kakao decomorreno
80 g cukier puder
Przygotowanie
Jabłka umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę (5mm), wymieszać z cukrem z prawdziwą wanilią i odstawić na pół godziny. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
Drożdże rozkruszyć i zasypać cukrem, wlać do nich śmietanę i wymieszać, następnie dodać ciepłą wodę (70o-80oC), wymieszać i odstawić na 15 minut.
Do miski przesiać mąkę LUBELLA PUSZYSTA TORTOWA, wsypać sól i wrzucić pokrojone w kostkę masło. Składniki te należy dobrze połączyć. Następnie dodać jajko i wlać cały zaczyn drożdżowy. Ciasto dobrze wyrobić, dodać mąki w razie potrzeby, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
Ciasto podzielić na 8 części. Z jednej części uformować kulę i rozwałkować na koło o średnicy około 25cm. Podzielić na 8 części (wzdłuż średnic koła, symetrycznie) i na każdy wycinek koła nałożyć owocowy farsz (10 – 12 jabłkowych sześcianików) w odległości 1cm – 1,5cm od brzegu i posypać odrobiną KAKAO DECOMORRENO. Aby ciasto lepiej się sklejało pomazać pędzlem nasączonym wodą wokół owoców. Uformować rogaliki przez zwijanie.
Ułożyć rogaliki na blaszce, a blaszkę umieścić w piekarniku na środkowym poziomie i piec przez 10 – 15 minut do zarumienienia.
Do małego naczynia wlać mleko, dodać cukier puder, postawić na małym ogniu i mieszać do rozpuszczenia cukru. Następnie dodać masło, mieszać aż do rozpuszczenia masła i połączenia składników. Na koniec dodać KAKAO DECOMORRENO i dokładnie mieszać aby wszystko się połączyło. Nie doprowadzać do wrzenia!
Po ostudzeniu przyozdobić rogaliki polewą kakaową wg własnego pomysłu.
Kategorie
Alergeny
Mleko
Gluten