Rogaliki z niespodzianką

mmilena1
Rogaliki z niespodzianką

0

0 / 0

Polecamy rogaliki jako alternatywę dla wszechobecnych słodyczy. Nasze wypieki są zdrowe, zrobione z najwyższej jakości składników i pyszne! Doskonałe jako przekąska i zastrzyk energii na dużą przerwę w szkole.

14

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


64 porcje

Składniki

4 szkl. mąka lubella puszysta tortowa

0.25 łyżeczka sól

1 kost. masło

1 szt. jajko

5 dek. drożdże

200 śmietana 30%

0.50 szkl. ciepła woda

4 łyżka cukier

5 szt. jabłka

1 opak. cukier waniliowy

125 g masło

4 łyżka mleko

4 łyżka kakao decomorreno

80 g cukier puder

Przygotowanie


1

Jabłka umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę (5mm), wymieszać z cukrem z prawdziwą wanilią i odstawić na pół godziny. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.

2

Drożdże rozkruszyć i zasypać cukrem, wlać do nich śmietanę i wymieszać, następnie dodać ciepłą wodę (70o-80oC), wymieszać i odstawić na 15 minut.

3

Do miski przesiać mąkę LUBELLA PUSZYSTA TORTOWA, wsypać sól i wrzucić pokrojone w kostkę masło. Składniki te należy dobrze połączyć. Następnie dodać jajko i wlać cały zaczyn drożdżowy. Ciasto dobrze wyrobić, dodać mąki w razie potrzeby, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.

4

Ciasto podzielić na 8 części. Z jednej części uformować kulę i rozwałkować na koło o średnicy około 25cm. Podzielić na 8 części (wzdłuż średnic koła, symetrycznie) i na każdy wycinek koła nałożyć owocowy farsz (10 – 12 jabłkowych sześcianików) w odległości 1cm – 1,5cm od brzegu i posypać odrobiną KAKAO DECOMORRENO. Aby ciasto lepiej się sklejało pomazać pędzlem nasączonym wodą wokół owoców. Uformować rogaliki przez zwijanie.

5

Ułożyć rogaliki na blaszce, a blaszkę umieścić w piekarniku na środkowym poziomie i piec przez 10 – 15 minut do zarumienienia.

6

Do małego naczynia wlać mleko, dodać cukier puder, postawić na małym ogniu i mieszać do rozpuszczenia cukru. Następnie dodać masło, mieszać aż do rozpuszczenia masła i połączenia składników. Na koniec dodać KAKAO DECOMORRENO i dokładnie mieszać aby wszystko się połączyło. Nie doprowadzać do wrzenia!

7

Po ostudzeniu przyozdobić rogaliki polewą kakaową wg własnego pomysłu.

Kategorie


Alergeny


Mleko

Gluten

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły