Rogaliki z marmoladą
m7
Ciastka bardzo łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne polecam do kawki popołudniowej :)
0
0 / 0
Ciastka bardzo łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne polecam do kawki popołudniowej :)
7
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
2 szt. żółtka surowe
1 szt. żółtko ugotowane na twardo
0.50 szt. słoik marmolady z dzikiej róży lub moreli
20 dek. mąka pszenna
15 dek. masło
15 dek. cukier puder
10 dek. migdały
Przygotowanie
Migdały, mąkę i dobrze schłodzone masło posiekać, dodać cukier puder, przetarte żółtko (ugotowane) i żółtka surowe. Zagnieść kruche ciasto, zafoliować i wstawić do lodówki na dwie godziny.
Ciasto rozwałkować na placek o grubości ok 1/2 cm, powycinać z niego trójkąty. Na każdy trójkąt położyć łyżeczkę marmolady, zwinąć w roladkę.
Ciastka ułożyć na blasze, piec ok 30 minut w temperaturze 200 stopni. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.