Rogaliki z marmoladą
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Rogaliki z marmoladą](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973300629.jpeg&w=3840&q=75)
Ciastka bardzo łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne polecam do kawki popołudniowej :)
0
0 / 0
Ciastka bardzo łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne polecam do kawki popołudniowej :)
7
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
2 szt. żółtka surowe
1 szt. żółtko ugotowane na twardo
0.50 szt. słoik marmolady z dzikiej róży lub moreli
20 dag. mąka pszenna
15 dag. masło
15 dag. cukier puder
10 dag. migdały
Przygotowanie
Migdały, mąkę i dobrze schłodzone masło posiekać, dodać cukier puder, przetarte żółtko (ugotowane) i żółtka surowe. Zagnieść kruche ciasto, zafoliować i wstawić do lodówki na dwie godziny.
Ciasto rozwałkować na placek o grubości ok 1/2 cm, powycinać z niego trójkąty. Na każdy trójkąt położyć łyżeczkę marmolady, zwinąć w roladkę.
Ciastka ułożyć na blasze, piec ok 30 minut w temperaturze 200 stopni. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.