Rogaliki z jabłkiem

m7
Rogaliki z jabłkiem

0

0 / 0

Szybkie w przygotowaniu rogaliki z jabłkiem. To przepis na pyszny deser do popołudniowej herbaty lub kawy.

9

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


35 porcji

Składniki

1 szcz. sól

1 szt. jajko

1 szt. żółtko jaja kurzego

3 szt. jabłko

5 łyżka śmietana

1 łyżka cukier waniliowy

50 dek. mąka tortowa

25 dek. masło roślinne

5 dek. drożdże

Przygotowanie


1

Śmietanę delikatnie podgrzać, pokruszyć do niej drożdże, dodać całe jajko, żółtko, szczyptę soli i cukier waniliowy. Wymieszać rozczyn i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

2

Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z masłem roślinnym, następnie dodać rozczyn i zagnieść ciasto.

3

Ciasto rozwałkować, wycinać z niego trójkąty.

4

Jabłko umyć, obrać, pokroić na małe kawałki. Na trójkątach ciasta kłaść kawałki jabłka i zawijać na kształt rogalików.

5

Rogaliki układać na wyłożonej pergaminem blaszce i piec około 20 minut w temp. 180 stopni.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły