Rogaliki z jabłkiem

m7
Rogaliki z jabłkiem

0

0 / 0

Szybkie w przygotowaniu rogaliki z jabłkiem. To przepis na pyszny deser do popołudniowej herbaty lub kawy.

9

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


35 porcji

Składniki

1 szczyp. sól

1 szt. jajko

1 szt. żółtko jaja kurzego

3 szt. jabłko

5 łyżka śmietana

1 łyżka cukier waniliowy

50 dag. mąka tortowa

25 dag. masło roślinne

5 dag. drożdże

Przygotowanie


1

Śmietanę delikatnie podgrzać, pokruszyć do niej drożdże, dodać całe jajko, żółtko, szczyptę soli i cukier waniliowy. Wymieszać rozczyn i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

2

Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z masłem roślinnym, następnie dodać rozczyn i zagnieść ciasto.

3

Ciasto rozwałkować, wycinać z niego trójkąty.

4

Jabłko umyć, obrać, pokroić na małe kawałki. Na trójkątach ciasta kłaść kawałki jabłka i zawijać na kształt rogalików.

5

Rogaliki układać na wyłożonej pergaminem blaszce i piec około 20 minut w temp. 180 stopni.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

122

kcal

Białka

2

gram

Węglowodany

13

gram

Tłuszcze

7

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły