Rogaliki z jabłkiem
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Rogaliki z jabłkiem](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976955224.jpeg&w=3840&q=75)
Szybkie w przygotowaniu rogaliki z jabłkiem. To przepis na pyszny deser do popołudniowej herbaty lub kawy.
0
0 / 0
Szybkie w przygotowaniu rogaliki z jabłkiem. To przepis na pyszny deser do popołudniowej herbaty lub kawy.
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
35 porcji
Składniki
1 szczyp. sól
1 szt. jajko
1 szt. żółtko jaja kurzego
3 szt. jabłko
5 łyżka śmietana
1 łyżka cukier waniliowy
50 dag. mąka tortowa
25 dag. masło roślinne
5 dag. drożdże
Przygotowanie
Śmietanę delikatnie podgrzać, pokruszyć do niej drożdże, dodać całe jajko, żółtko, szczyptę soli i cukier waniliowy. Wymieszać rozczyn i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z masłem roślinnym, następnie dodać rozczyn i zagnieść ciasto.
Ciasto rozwałkować, wycinać z niego trójkąty.
Jabłko umyć, obrać, pokroić na małe kawałki. Na trójkątach ciasta kłaść kawałki jabłka i zawijać na kształt rogalików.
Rogaliki układać na wyłożonej pergaminem blaszce i piec około 20 minut w temp. 180 stopni.