Rogaliki z jabłkiem
m7
Szybkie w przygotowaniu rogaliki z jabłkiem. To przepis na pyszny deser do popołudniowej herbaty lub kawy.
0
0 / 0
Szybkie w przygotowaniu rogaliki z jabłkiem. To przepis na pyszny deser do popołudniowej herbaty lub kawy.
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
35 porcji
Składniki
1 szcz. sól
1 szt. jajko
1 szt. żółtko jaja kurzego
3 szt. jabłko
5 łyżka śmietana
1 łyżka cukier waniliowy
50 dek. mąka tortowa
25 dek. masło roślinne
5 dek. drożdże
Przygotowanie
Śmietanę delikatnie podgrzać, pokruszyć do niej drożdże, dodać całe jajko, żółtko, szczyptę soli i cukier waniliowy. Wymieszać rozczyn i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z masłem roślinnym, następnie dodać rozczyn i zagnieść ciasto.
Ciasto rozwałkować, wycinać z niego trójkąty.
Jabłko umyć, obrać, pokroić na małe kawałki. Na trójkątach ciasta kłaść kawałki jabłka i zawijać na kształt rogalików.
Rogaliki układać na wyłożonej pergaminem blaszce i piec około 20 minut w temp. 180 stopni.