Rogaliki z jabłkami

m7
Rogaliki z jabłkami

0

0 / 0

Bardzo proste w wykonaniu rogaliki z jabłkami i nuta cynamonu. Idealne do kawy ze znajomymi.

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


50 porcji

Składniki

1 kg jabłko

1 szczyp. sól

200 g margaryna zwykła

400 g mąka pszenna

50 g cynamon

50 g cukier

2 szt. żółtko jaja kurzego

1 szt. jaja kurze całe

1 szt. białko jaja kurzego

1 łyżka śmietana

3 dag. drożdże

Przygotowanie


1

Mąkę przesiać na stolnice, rozkruszyć drobno drożdże. Dodać margarynę i posiekać. Wbić jajko i wlać żółtko, dodać śmietanę. Wsypać szczyptę soli i zagnieść ciasto. Rozwałkować ciasto i pokroić na kwadraty 4 cm x 4 cm.

2

Jabłka obrać, oczyścić z gniazd i pokroić na 8 części, posypać cynamonem. Kawałki jabłek ułożyć na kwadracikach i uformować rogaliki. Ułożyć je na wysmarowanej blaszce, rogaliki posmarować białkiem i posypać cukrem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200 stopni C aż się zarumienią.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

79

kcal

Białka

1

gram

Węglowodany

10

gram

Tłuszcze

4

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły