Rogaliki z jabłkami

m7

Bardzo proste w wykonaniu rogaliki z jabłkami i nuta cynamonu. Idealne do kawy ze znajomymi.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
79
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
10
gram
Tłuszcze
4
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Bardzo proste w wykonaniu rogaliki z jabłkami i nuta cynamonu. Idealne do kawy ze znajomymi.
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
50 porcji
Składniki
1 kg jabłko
1 szczyp. sól
200 g margaryna zwykła
400 g mąka pszenna
50 g cynamon
50 g cukier
2 szt. żółtko jaja kurzego
1 szt. jaja kurze całe
1 szt. białko jaja kurzego
1 łyżka śmietana
3 dag. drożdże
Przygotowanie
Mąkę przesiać na stolnice, rozkruszyć drobno drożdże. Dodać margarynę i posiekać. Wbić jajko i wlać żółtko, dodać śmietanę. Wsypać szczyptę soli i zagnieść ciasto. Rozwałkować ciasto i pokroić na kwadraty 4 cm x 4 cm.
Jabłka obrać, oczyścić z gniazd i pokroić na 8 części, posypać cynamonem. Kawałki jabłek ułożyć na kwadracikach i uformować rogaliki. Ułożyć je na wysmarowanej blaszce, rogaliki posmarować białkiem i posypać cukrem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200 stopni C aż się zarumienią.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
79
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
10
gram
Tłuszcze
4
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.