Rogaliki z dżemem
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Rogaliki z dżemem](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975211113.jpeg&w=3840&q=75)
Bardzo pyszne rogaliki do kawy z dżemem truskawkowym. Rogaliki można nadziewać innym dżemem, np. śliwkowym z cynamonem, wiśniowym.
0
0 / 0
Bardzo pyszne rogaliki do kawy z dżemem truskawkowym. Rogaliki można nadziewać innym dżemem, np. śliwkowym z cynamonem, wiśniowym.
7
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
2 łyżecz. aromat waniliowy
200 g dżem truskawkowy łowicz
0.75 szkl. mleko
2 szt. żółtko jaja kurzego
60 dag. mąka pszenna tortowa
6 dag. cukier
5 dag. drożdże
Przygotowanie
Z drożdży, pół szklanki mleka oraz łyżki cukru przygotowujemy rozczyn. Gdy rozczyn wyrośnie dodajemy mąkę, resztę mleka, pozostały cukier, żółtka oraz aromat. Zagniatamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Następnie po wyrośnięciu ciasto rozwałkowujemy, kroimy w trójkąty. Każdy trójkąt ciasta smarujemy dżemem, zwijamy w rogaliki. Układamy na blasze i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Pieczemy 20-30 minut w temp. 190*C.
Po upieczeniu polewamy lukrem.