Rogaliki z dżemem

m7
Rogaliki z dżemem

0

0 / 0

Bardzo pyszne rogaliki do kawy z dżemem truskawkowym. Rogaliki można nadziewać innym dżemem, np. śliwkowym z cynamonem, wiśniowym.

7

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

2 łyżeczka aromat waniliowy

200 g dżem truskawkowy łowicz

0.75 szkl. mleko

2 szt. żółtko jaja kurzego

60 dek. mąka pszenna tortowa

6 dek. cukier

5 dek. drożdże

Przygotowanie


1

Z drożdży, pół szklanki mleka oraz łyżki cukru przygotowujemy rozczyn. Gdy rozczyn wyrośnie dodajemy mąkę, resztę mleka, pozostały cukier, żółtka oraz aromat. Zagniatamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

2

Następnie po wyrośnięciu ciasto rozwałkowujemy, kroimy w trójkąty. Każdy trójkąt ciasta smarujemy dżemem, zwijamy w rogaliki. Układamy na blasze i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Pieczemy 20-30 minut w temp. 190*C.

3

Po upieczeniu polewamy lukrem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły