0

Składniki

2 Łyżeczki
Aromat waniliowy
200 Gramów
Dżem truskawkowy
0.75 Szklanki
mleko
2 Sztuki
żółtko jaja kurzego
60 Dekagramów
mąka pszenna tortowa
6 Dekagramów
cukier
5 Dekagramów
drożdże
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Przygotowujemy ciasto: z drożdży, pół szklanki mleka oraz łyżki cukru przygotowujemy rozczyn. Gdy rozczyn wyrośnie dodajemy mąkę, resztę mleka, pozostały cukier, żółtka oraz aromat. Zagniatamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Następnie po wyrośnięciu cisto rozwałkowujemy, kroimy w trójkąty. Każdy trójkąt ciasta smarujemy dżemem, zwijamy w rogaliki. Układamy na blasze i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Pieczemy 20-30 minut w temp. 190*C.
  3. Po upieczeniu polewamy lukrem.

Opis

Bardzo pyszne rogaliki do kawy.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!