Rogaliki z czekoladą

m7
Rogaliki z czekoladą

0

0 / 0

Rogaliki drożdżowe - idealne na deser. A z dodatkiem czekolady z pewnością wszystkim zasmakują.

10

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


35 porcji

Składniki

100 śmietana 18%

1 szczyp. sól

2 łyżecz. cukier waniliowy

1 szt. żółtko jaja kurzego

1 szt. jajko

1 szt. czekolada gorzka

1 łyżka cukier

50 dag. lubella mąka puszysta uniwersalna

25 dag. masło roślinne

6 dag. drożdże

Przygotowanie


1

Śmietanę podgrzać, dodać do niej pokruszone drożdże, cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli, łyżkę mąki, żółtko i jajko. Składniki wymieszać, przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

2

Na stolnicę przesiać mąkę i posiekać ją z masłem roślinnym, następnie wlać rozczyn drożdżowy i wyrobić ciasto.

3

Ciasto rozwałkować i wycinać z niego kółka przy pomocy szklanki.

4

Kostki czekolady pokroić na połówki, kłaść je na cieście, składać na pół i zlepiać jego brzegi.

5

Rogaliki piec przez około 20 minut w temp. 180 stopni.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły