Rogaliki z czekoladą
m7
Rogaliki drożdżowe - idealne na deser. A z dodatkiem czekolady z pewnością wszystkim zasmakują.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
129
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
13
gram
Tłuszcze
8
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Rogaliki drożdżowe - idealne na deser. A z dodatkiem czekolady z pewnością wszystkim zasmakują.
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
35 porcji
Składniki
100 śmietana 18%
1 szczyp. sól
2 łyżecz. cukier waniliowy
1 szt. żółtko jaja kurzego
1 szt. jajko
1 szt. czekolada gorzka
1 łyżka cukier
50 dag. lubella mąka puszysta uniwersalna
25 dag. masło roślinne
6 dag. drożdże
Przygotowanie
Śmietanę podgrzać, dodać do niej pokruszone drożdże, cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli, łyżkę mąki, żółtko i jajko. Składniki wymieszać, przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Na stolnicę przesiać mąkę i posiekać ją z masłem roślinnym, następnie wlać rozczyn drożdżowy i wyrobić ciasto.
Ciasto rozwałkować i wycinać z niego kółka przy pomocy szklanki.
Kostki czekolady pokroić na połówki, kłaść je na cieście, składać na pół i zlepiać jego brzegi.
Rogaliki piec przez około 20 minut w temp. 180 stopni.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
129
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
13
gram
Tłuszcze
8
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.