Rogaliki z czekoladą
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Rogaliki z czekoladą](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976745795.jpeg&w=3840&q=75)
Rogaliki drożdżowe - idealne na deser. A z dodatkiem czekolady z pewnością wszystkim zasmakują.
0
0 / 0
Rogaliki drożdżowe - idealne na deser. A z dodatkiem czekolady z pewnością wszystkim zasmakują.
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
35 porcji
Składniki
100 śmietana 18%
1 szczyp. sól
2 łyżecz. cukier waniliowy
1 szt. żółtko jaja kurzego
1 szt. jajko
1 szt. czekolada gorzka
1 łyżka cukier
50 dag. lubella mąka puszysta uniwersalna
25 dag. masło roślinne
6 dag. drożdże
Przygotowanie
Śmietanę podgrzać, dodać do niej pokruszone drożdże, cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli, łyżkę mąki, żółtko i jajko. Składniki wymieszać, przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Na stolnicę przesiać mąkę i posiekać ją z masłem roślinnym, następnie wlać rozczyn drożdżowy i wyrobić ciasto.
Ciasto rozwałkować i wycinać z niego kółka przy pomocy szklanki.
Kostki czekolady pokroić na połówki, kłaść je na cieście, składać na pół i zlepiać jego brzegi.
Rogaliki piec przez około 20 minut w temp. 180 stopni.