Rogaliki z brzoskwinią
m7
Rogaliki z brzoskwinią to idealny wybór na słodkie śniadanie lub poczęstunek do kawy i herbaty. Są puszyste, aromatyczne i wyjątkowo smaczne. Z pewnością zasmakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym, a zapach pieczonych rogalików przyciągnie wszystkich domowników do kuchni!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
141
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
15
gram
Tłuszcze
8
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Rogaliki z brzoskwinią to idealny wybór na słodkie śniadanie lub poczęstunek do kawy i herbaty. Są puszyste, aromatyczne i wyjątkowo smaczne. Z pewnością zasmakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym, a zapach pieczonych rogalików przyciągnie wszystkich domowników do kuchni!
8
Składniki
70 min
Przygotowanie
Składniki
16 porcji
Składniki
250 g mąka pszenna
125 g masło
100 ml śmietana 18%
1 szt. żółtko
1 łyżecz. cukier wanilinowy
2 łyżka cukier puder
1 szczyp. sól
100 g dżem brzoskwiniowy łowicz
Przygotowanie
Na stolnicę lub blat przesiej mąkę i dodaj zimne masło pokrojone w kostkę. Rozcieraj masło z mąką palcami, aż powstanie drobna kruszonka. Następnie dodaj śmietanę, żółtko, cukier waniliowy, cukier puder oraz szczyptę soli. Wszystko szybko zagnieć na jednolite ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
Po schłodzeniu ciasta podziel je na dwie części. Każdą część rozwałkuj na okrąg o grubości około 3-4 mm. Pokrój na 8 trójkątów (jak pizzę). Na szerszą część każdego trójkąta nałóż łyżeczkę dżemu brzoskwiniowego.
Zacznij zwijać każdy trójkąt od szerszego końca w kierunku węższego, formując rogaliki. Delikatnie zagnij rogi, aby nadać im charakterystyczny kształt.
Ułóż rogaliki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy, bo urosną podczas pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut, aż rogaliki będą lekko złociste.