Rogaliki z brzoskwinią

m7
Rogaliki z brzoskwinią

0

0 / 0

Rogaliki z brzoskwinią to idealny wybór na słodkie śniadanie lub poczęstunek do kawy i herbaty. Są puszyste, aromatyczne i wyjątkowo smaczne. Z pewnością zasmakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym, a zapach pieczonych rogalików przyciągnie wszystkich domowników do kuchni!

8

Składniki

70 min

Przygotowanie

Składniki


16 porcji

Składniki

250 g mąka pszenna

125 g masło

100 ml śmietana 18%

1 szt. żółtko

1 łyżecz. cukier wanilinowy

2 łyżka cukier puder

1 szczyp. sól

100 g dżem brzoskwiniowy łowicz

Przygotowanie


1

Na stolnicę lub blat przesiej mąkę i dodaj zimne masło pokrojone w kostkę. Rozcieraj masło z mąką palcami, aż powstanie drobna kruszonka. Następnie dodaj śmietanę, żółtko, cukier waniliowy, cukier puder oraz szczyptę soli. Wszystko szybko zagnieć na jednolite ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.

2

Po schłodzeniu ciasta podziel je na dwie części. Każdą część rozwałkuj na okrąg o grubości około 3-4 mm. Pokrój na 8 trójkątów (jak pizzę). Na szerszą część każdego trójkąta nałóż łyżeczkę dżemu brzoskwiniowego.

3

Zacznij zwijać każdy trójkąt od szerszego końca w kierunku węższego, formując rogaliki. Delikatnie zagnij rogi, aby nadać im charakterystyczny kształt.

4

Ułóż rogaliki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy, bo urosną podczas pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut, aż rogaliki będą lekko złociste.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

141

kcal

Białka

2

gram

Węglowodany

15

gram

Tłuszcze

8

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły