Rogaliki - topielce
m7
Rogaliki z marmoladą są znakomite do kawy.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
583
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
66
gram
Tłuszcze
31
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Rogaliki z marmoladą są znakomite do kawy.
7
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
2 szt. jajko
1 szt. marmolada
1 łyżka cukier
50 dag. mąka pszenna tortowa
20 dag. margaryna zwykła
5 dag. drożdże
0.50 szkl. mleko
Przygotowanie
Do mąki wlać rozpuszczone w letnim mleku drożdże i stopiony tłuszcz.
Dodać utarte z cukrem jajka i dobrze wyrobić ciasto.
Zawinąć ciasto w serwetkę i zanurzyć w zimnej wodzie.
Gdy wypłynie, wyjąć na posypaną mąką stolnicę.
Po rozwinięciu rozwałkować je, pokroić na szerokie paski, a następnie na niewielkie trójkąty, posmarować marmoladą i zwijać w rogaliki, zaczynając od podstawy trójkąta.
Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni C.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
583
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
66
gram
Tłuszcze
31
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.