Rogaliki - topielce
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Rogaliki - topielce](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976825090.jpeg&w=3840&q=75)
Rogaliki z marmoladą są znakomite do kawy.
0
0 / 0
Rogaliki z marmoladą są znakomite do kawy.
7
Składniki
40 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
6 porcji
Składniki
2 szt. jajko
1 szt. marmolada
1 łyżka cukier
50 dag. mąka pszenna tortowa
20 dag. margaryna zwykła
5 dag. drożdże
0.50 szkl. mleko
Przygotowanie
1
Do mąki wlać rozpuszczone w letnim mleku drożdże i stopiony tłuszcz.
2
Dodać utarte z cukrem jajka i dobrze wyrobić ciasto.
3
Zawinąć ciasto w serwetkę i zanurzyć w zimnej wodzie.
4
Gdy wypłynie, wyjąć na posypaną mąką stolnicę.
5
Po rozwinięciu rozwałkować je, pokroić na szerokie paski, a następnie na niewielkie trójkąty, posmarować marmoladą i zwijać w rogaliki, zaczynając od podstawy trójkąta.
6
Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni C.