Rogaliki orzechowe

Lubella
Rogaliki orzechowe

0

0 / 0

Smaczne, mocno orzechowe, kruche rogaliki są idealne do kawy. Mają maślany smak, a ich przygotowanie jest wyjątkowo proste. Świetnie smakują na świeżo, ale można je też przechowywać w szczelnym pojemniku przez kilka dni. Można je oprószyć cukrem pudrem, a także oblać polewą czekoladową lub lukrem. Życzymy smacznego!

7

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


24 porcje

Składniki

250 g mąka pszenna lubella

150 g masło

100 g cukier puder

100 g orzechy laskowe mielone

1 szt. żółtko

1 łyżka śmietana 18%

1 łyżecz. ekstrakt waniliowy

Przygotowanie


1

Na stolnicę wysyp mąkę i dodaj schłodzone, pokrojone na kawałki masło. Rozetrzyj składniki między palcami, aż powstanie kruszonka.

2

Dodaj cukier puder, mielone orzechy, żółtko, śmietanę i opcjonalnie ekstrakt waniliowy. Szybko zagnieć ciasto, aby składniki się połączyły, ale nie wyrabiaj go zbyt długo, żeby nie stało się twarde.

3

Uformuj z ciasta kulę, owiń ją folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 30 minut.

4

Po schłodzeniu ciasta rozgrzej piekarnik do 180°C i wyłóż blachę papierem do pieczenia.

5

Ciasto podziel je na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj na okrąg i pokrój w trójkąty. Zwiń rogaliki od szerszego końca w kierunku węższego i delikatnie wygnij w półksiężyc.

6

Układaj rogaliki na blasze w niewielkich odstępach.

7

Piecz rogaliki w nagrzanym piekarniku przez około 12-15 minut, aż delikatnie się zarumienią. Uważaj, aby ich nie przypiec – mają pozostać jasne.

8

Po upieczeniu odczekaj, aż rogaliki trochę ostygną, ponieważ gorące są bardzo kruche.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

130

kcal

Białka

2

gram

Węglowodany

13

gram

Tłuszcze

8

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły