Rogaliki orzechowe

Lubella

Smaczne, mocno orzechowe, kruche rogaliki są idealne do kawy. Mają maślany smak, a ich przygotowanie jest wyjątkowo proste. Świetnie smakują na świeżo, ale można je też przechowywać w szczelnym pojemniku przez kilka dni. Można je oprószyć cukrem pudrem, a także oblać polewą czekoladową lub lukrem. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
130
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
13
gram
Tłuszcze
8
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Smaczne, mocno orzechowe, kruche rogaliki są idealne do kawy. Mają maślany smak, a ich przygotowanie jest wyjątkowo proste. Świetnie smakują na świeżo, ale można je też przechowywać w szczelnym pojemniku przez kilka dni. Można je oprószyć cukrem pudrem, a także oblać polewą czekoladową lub lukrem. Życzymy smacznego!
7
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
24 porcje
Składniki
250 g mąka pszenna lubella
150 g masło
100 g cukier puder
100 g orzechy laskowe mielone
1 szt. żółtko
1 łyżka śmietana 18%
1 łyżecz. ekstrakt waniliowy
Przygotowanie
Na stolnicę wysyp mąkę i dodaj schłodzone, pokrojone na kawałki masło. Rozetrzyj składniki między palcami, aż powstanie kruszonka.
Dodaj cukier puder, mielone orzechy, żółtko, śmietanę i opcjonalnie ekstrakt waniliowy. Szybko zagnieć ciasto, aby składniki się połączyły, ale nie wyrabiaj go zbyt długo, żeby nie stało się twarde.
Uformuj z ciasta kulę, owiń ją folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 30 minut.
Po schłodzeniu ciasta rozgrzej piekarnik do 180°C i wyłóż blachę papierem do pieczenia.
Ciasto podziel je na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj na okrąg i pokrój w trójkąty. Zwiń rogaliki od szerszego końca w kierunku węższego i delikatnie wygnij w półksiężyc.
Układaj rogaliki na blasze w niewielkich odstępach.
Piecz rogaliki w nagrzanym piekarniku przez około 12-15 minut, aż delikatnie się zarumienią. Uważaj, aby ich nie przypiec – mają pozostać jasne.
Po upieczeniu odczekaj, aż rogaliki trochę ostygną, ponieważ gorące są bardzo kruche.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
130
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
13
gram
Tłuszcze
8
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.