Rogaliki krucho-drożdżowe

m7
Rogaliki krucho-drożdżowe

2

5 / 1

Krucho-drożdżowe rogaliki to prosty sposób na zachwycenie gości. Rogaliki są przepyszne, a z ulubionym nadzieniem poprawią najbardziej pochmurny dzień.

6

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


50 porcji

Składniki

100 kwaśna śmietana 18%

2 szt. jaja

3 łyżka cukier kryształ

50 dek. maka pszenna lub tortowa

25 dek. margaryna zwykła

5 dek. drożdże

Przygotowanie


1

W niewielkim naczyniu drożdże rozetrzeć z cukrem. Poczekać aż urosną.

2

W rondelku rozpuścić margarynę. Przestudzić.

3

Do miski wsypać przesianą mąkę. Łyżką zrobić w niej dołek i wsypać cukier. Wymieszać. Następnie wlać tłuszcz, drożdże, jajka i śmietanę. Wszystko dokładnie wyrobić.

4

Ciasto podzielić na kilka części. Zostawić sobie jedną część, a pozostałe schować do lodówki.

5

Ciasto rozwałkować mniej więcej na grubość 5 mm. Można przyłożyć na rozwałkowane ciasto miskę o średnicy 24cm i obciąć nożem. Gotowy okrąg podzielić najpierw na pół, na ćwiartki i ósemki. Takim sposobem wychodzą równe części. Dzięki temu wszystkie rogaliki będą jednakowej wielkości.

6

Na trójkąt nałożyć nadzienie. Może to być marmolada, kawałek brzoskwini czy krem czekoladowy. Trójkąt zawinąć i uformować na kształt rogalika.

7

Gotowe croissanty kłaść na blachę wyłożoną papierem pergaminowym.

8

Rogaliki można przed włożeniem do piekarnika posmarować jajkiem lub wodą z cukrem.

9

Piec je około 15 minut na termoobiegu w temperaturze 165 stopni.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły