Rogaliki krucho-drożdżowe
m7
Krucho-drożdżowe rogaliki to prosty sposób na zachwycenie gości. Rogaliki są przepyszne, a z ulubionym nadzieniem poprawią najbardziej pochmurny dzień.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
82
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
8
gram
Tłuszcze
5
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
5 / 1
Krucho-drożdżowe rogaliki to prosty sposób na zachwycenie gości. Rogaliki są przepyszne, a z ulubionym nadzieniem poprawią najbardziej pochmurny dzień.
6
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
50 porcji
Składniki
100 kwaśna śmietana 18%
2 szt. jaja
3 łyżka cukier kryształ
50 dag. maka pszenna lub tortowa
25 dag. margaryna zwykła
5 dag. drożdże
Przygotowanie
W niewielkim naczyniu drożdże rozetrzeć z cukrem. Poczekać aż urosną.
W rondelku rozpuścić margarynę. Przestudzić.
Do miski wsypać przesianą mąkę. Łyżką zrobić w niej dołek i wsypać cukier. Wymieszać. Następnie wlać tłuszcz, drożdże, jajka i śmietanę. Wszystko dokładnie wyrobić.
Ciasto podzielić na kilka części. Zostawić sobie jedną część, a pozostałe schować do lodówki.
Ciasto rozwałkować mniej więcej na grubość 5 mm. Można przyłożyć na rozwałkowane ciasto miskę o średnicy 24cm i obciąć nożem. Gotowy okrąg podzielić najpierw na pół, na ćwiartki i ósemki. Takim sposobem wychodzą równe części. Dzięki temu wszystkie rogaliki będą jednakowej wielkości.
Na trójkąt nałożyć nadzienie. Może to być marmolada, kawałek brzoskwini czy krem czekoladowy. Trójkąt zawinąć i uformować na kształt rogalika.
Gotowe croissanty kłaść na blachę wyłożoną papierem pergaminowym.
Rogaliki można przed włożeniem do piekarnika posmarować jajkiem lub wodą z cukrem.
Piec je około 15 minut na termoobiegu w temperaturze 165 stopni.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
82
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
8
gram
Tłuszcze
5
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.