Rogaliki kruche
m7
Kruche rogaliki z dżemem to świetny pomysł, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego. Idealne na każdą okazję – na deser po obiedzie, do popołudniowej kawy czy jako szybka przekąska dla gości. Są delikatne i lekko maślane, a ich przygotowanie jest łatwiejsze, niż mogłoby się wydawać. Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i po całkowitym ostygnięciu. Możesz je przechowywać w szczelnym pojemniku przez kilka dni, a i tak zachowają swoją świeżość i kruchość.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
114
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
12
gram
Tłuszcze
7
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Kruche rogaliki z dżemem to świetny pomysł, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego. Idealne na każdą okazję – na deser po obiedzie, do popołudniowej kawy czy jako szybka przekąska dla gości. Są delikatne i lekko maślane, a ich przygotowanie jest łatwiejsze, niż mogłoby się wydawać. Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i po całkowitym ostygnięciu. Możesz je przechowywać w szczelnym pojemniku przez kilka dni, a i tak zachowają swoją świeżość i kruchość.
6
Składniki
45 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
250 g mąka pszenna
150 g masło
50 g cukier puder
1 szt. żółtko
50 ml kwaśna śmietana 18%
1 szt. dżem łowicz 100% figa
Przygotowanie
W dużej misce wymieszaj mąkę z cukrem pudrem. Dodaj pokrojone na kawałki zimne masło i siekaj wszystko nożem, aż masa zacznie przypominać kruszonkę. Następnie dodaj żółtko oraz kwaśną śmietanę. Szybko zagnieć ciasto, aż będzie gładkie i jednolite.
Owiń ciasto folią spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut, aby stężało.
Po wyjęciu ciasta z lodówki podziel je na 2-3 części. Każdą część rozwałkuj na okrąg o grubości około 3-4 mm. Następnie pokrój go na trójkąty (jak pizzę). Na szerszym końcu każdego trójkąta nałóż odrobinę dżemu.
Zaczynając od szerokiego końca, zwijaj ciasto, formując rogaliki. Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając między nimi niewielkie odstępy.
Nagrzej piekarnik do 180°C (góra-dół). Piecz rogaliki przez około 15-18 minut, aż staną się złociste.
Piec w nagrzanym piekarniku na złoty kolor przez ok. 15 minut.
Po upieczeniu wyjmij rogaliki z piekarnika i pozwól im chwilę ostygnąć.