Rogaliki kruche

m7
Rogaliki kruche

0

0 / 0

Kruche rogaliki z dżemem to świetny pomysł, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego. Idealne na każdą okazję – na deser po obiedzie, do popołudniowej kawy czy jako szybka przekąska dla gości. Są delikatne i lekko maślane, a ich przygotowanie jest łatwiejsze, niż mogłoby się wydawać. Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i po całkowitym ostygnięciu. Możesz je przechowywać w szczelnym pojemniku przez kilka dni, a i tak zachowają swoją świeżość i kruchość.

6

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

250 g mąka pszenna

150 g masło

50 g cukier puder

1 szt. żółtko

50 ml kwaśna śmietana 18%

1 szt. dżem łowicz 100% figa

Przygotowanie


1

W dużej misce wymieszaj mąkę z cukrem pudrem. Dodaj pokrojone na kawałki zimne masło i siekaj wszystko nożem, aż masa zacznie przypominać kruszonkę. Następnie dodaj żółtko oraz kwaśną śmietanę. Szybko zagnieć ciasto, aż będzie gładkie i jednolite.

2

Owiń ciasto folią spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut, aby stężało.

3

Po wyjęciu ciasta z lodówki podziel je na 2-3 części. Każdą część rozwałkuj na okrąg o grubości około 3-4 mm. Następnie pokrój go na trójkąty (jak pizzę). Na szerszym końcu każdego trójkąta nałóż odrobinę dżemu.

4

Zaczynając od szerokiego końca, zwijaj ciasto, formując rogaliki. Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając między nimi niewielkie odstępy.

5

Nagrzej piekarnik do 180°C (góra-dół). Piecz rogaliki przez około 15-18 minut, aż staną się złociste.

6

Piec w nagrzanym piekarniku na złoty kolor przez ok. 15 minut.

7

Po upieczeniu wyjmij rogaliki z piekarnika i pozwól im chwilę ostygnąć.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły