Rogaliki kruche
m7
Rogaliki kruche z marmoladą to świetny pomysł, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego.
0
0 / 0
Rogaliki kruche z marmoladą to świetny pomysł, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego.
7
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
6 szt. żółtko jaja kurzego
4 łyżka mleko
50 dag. lubella mąka puszysta uniwersalna
35 dag. masło
15 dag. cukier
2 dag. drożdże
20 dag. marmolada
Przygotowanie
Mąkę posiekać z tłuszczem, drożdże rozrobić z odrobiną mleka i z cukrem.
Rozbić żółtka z resztą mleka, dodać do mąki z drożdżami i razem wszystko dobrze wyrobić.
Pozostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie rozwałkować, krajać w kwadraty, smarować je marmoladą i zwijać rogaliki.
Po wierzchu posmarować rozbitym jajkiem albo mlekiem i posypać cukrem.
Piec w nagrzanym piekarniku na złoty kolor przez ok. 15 minut.