Rogaliki kruche

m7
Rogaliki kruche

Średnia 0 / 0

Oceń!

Kruche rogaliki z dżemem to świetny pomysł, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego. Idealne na każdą okazję – na deser po obiedzie, do popołudniowej kawy czy jako szybka przekąska dla gości. Są delikatne i lekko maślane, a ich przygotowanie jest łatwiejsze, niż mogłoby się wydawać. Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i po całkowitym ostygnięciu. Możesz je przechowywać w szczelnym pojemniku przez kilka dni, a i tak zachowają swoją świeżość i kruchość.

6

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

250 g mąka pszenna

150 g masło

50 g cukier puder

1 szt. żółtko

50 ml kwaśna śmietana 18%

1 szt. dżem łowicz 100% figa

Przygotowanie


W dużej misce wymieszaj mąkę z cukrem pudrem. Dodaj pokrojone na kawałki zimne masło i siekaj wszystko nożem, aż masa zacznie przypominać kruszonkę. Następnie dodaj żółtko oraz kwaśną śmietanę. Szybko zagnieć ciasto, aż będzie gładkie i jednolite.

Owiń ciasto folią spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut, aby stężało.

Po wyjęciu ciasta z lodówki podziel je na 2-3 części. Każdą część rozwałkuj na okrąg o grubości około 3-4 mm. Następnie pokrój go na trójkąty (jak pizzę). Na szerszym końcu każdego trójkąta nałóż odrobinę dżemu.

Zaczynając od szerokiego końca, zwijaj ciasto, formując rogaliki. Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając między nimi niewielkie odstępy.

Nagrzej piekarnik do 180°C (góra-dół). Piecz rogaliki przez około 15-18 minut, aż staną się złociste.

Piec w nagrzanym piekarniku na złoty kolor przez ok. 15 minut.

Po upieczeniu wyjmij rogaliki z piekarnika i pozwól im chwilę ostygnąć.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

114

kcal

Białka

2

gram

Węglowodany

12

gram

Tłuszcze

7

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły